Заразата се разпространява - все повече европейци са работещи бедни 21.01 | 19:52

Включването на пазара на труда не гарантира бягство от мизерията

От Христина Рафаилова

Все повече европейци са заплашени от риска да живеят в мизерия, независимо че имат работа.

Според доклада на Европейската комисия за заетостта и социалното развитие за 2013 г. все повече граждани на ЕС се превръщат в работещи бедни.

В документа се посочва, че поляризацията между богати и бедни се засилва, като разликата между най-високите и най-ниските заплати става все по-голяма. Още по-тревожна била тенденцията обаче, че намирането на работно място не може да спаси европейците от недоимъка. 

В доклада се твърди, че намаляването на безработицата в евроблока не може да реши придобиващия огромни размери проблем с бедността. 

Бягството от мизерията зависи не само от намирането на начин за прехрана. Дали даден човек ще се отърве от съдбата на работещ беден се определя и от статуса на семейството му и от това как партньора му в живота се е реализирал на пазара на труда, се посочва в документа. 

Нарастващите макроикономически и социални различия застрашава основните принципи на ЕС, като равните икономически възможности и подобряване на живота на гражданите, се подчертава в доклада. 

За първи път ЕК признава, че политиката на строга финансова дисциплина и орязване на публичните разходи носят негативи и трябва да имат своите граници, твърди New Europe. Медията подчертава, че тази политика е довела до увеличаване на безработицата и до трудности за уязвимите слоеве на обществото. 

Еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор подчерта, че трябва да се обърне внимание на това дали предлаганата работа в отделните държави носи еднакви ползи на работниците. 

Най-четени