Пътуваме от София и Перник по-лесно и по дублиращия път на АМ "Люлин" 20.12 | 20:33

Третокласният път е ремонтиран с 11,2 млн. лв. предсрочно, съобщават от АПИ

От Кремена Бедерева

Придвижването между София и Перник, както и транзитният трафик, ще се облекчат значително след приключването на рехабилитацията на третокласния път от столичния квартал "Суходол" през Мало и Голямо Бучино до Перник, съобщи Николина Чапанова, директор на дирекция в агенцията "Пътна инфраструктура".

Ремонтът на близо 18-километровата отсечка е струвал 11,2 млн. лева (с ДДС), като проектът е съфинансиран по ОП "Регионално развитие", чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът завършва предсрочно и в регламентираната бюджетна рамка, уточнява БТА.

Като цяло с рехабилитацията на третокласния път се облекчава трафикът през Владая и Княжево и се осигурява по-бърз достъп до северните квартали на София. Това е и дублиращата връзка на магистрала "Люлин", каза Чапанова.

Дафинка Пангарова, ръководител на проекта от пътната агенция, съобщи, че вчера Държавната приемателна комисия е подписала т.нар. Протокол 16, по ресорната Наредба 3, и вече може да се очаква и разрешението за ползване.

Тя припомни, че през 2011 г. пътят е бил прекласиран от четвъртокласен в третокласен и допълни, че отсечката не е била рехабилитирана повече от 25 години. Пангарова каза, че се очаква пътят да се използва и като отбивен маршрут на магистрала "Люлин", когато се налага затварянето й. Затова конструкцията на отсечката е оразмерена и за движение на тежкотоварни коли.

Във връзка с това е осигурена и безопасността за пешеходците в трите населени места, през които минава пътят. Изградени са тротоари за разделяне на пешеходния от автомобилния трафик, както и всички съоръжения за безопасно пресичане.

Подменени са всички ограничителни системи с такива, които отговарят на новите евронорми; маркировката и пътните знаци са с характеристики за видимост, съобразени с евроизискванията. Оптимална е отводнителната система, каза Пангарова.

Водещи