Градушка е нанесла 100 % поражения върху лозята в селата Белица и Лозен, община Любимец 21.09 | 16:00

Областният управител инж. Минко Анегелов и заместникът му Мартин Узунов са извършили оглед на засегнаните земеделски площи

От iNews.bg

Градушка е нанесла 100 % поражения върху лозята в селата Белица и Лозен, община Любимец, съобщиха от Областна администрация-Хасково.

 

Областна администрация-Хасково

 

Областният управител инж. Минко Анегелов и заместникът му Мартин Узунов са извършили оглед на засегнаните земеделски площи.

Фермерът Николай Димитров е разказал пред екипа и с участието на директора на областната дирекция "Земеделие" Валентина Делчева, че е погубена цялата му реколта от грозде, като загубата му ще възлиза на около 25 000-30 000 лв.

 

Областна администрация-Хасково

 

В землището на село Лозен 1400 дка лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира също са с щети на 100 %, тъй като едва преди два дни е започнала беритбата на грозде.



От регионалната структура на агенцията за борба с градушките са казали в отговор на запитване, че в района са били изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят. В свиленградското село Момково също са били нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.


В разговор на областния управител със зам.-министъра на земеделието Явор Гечев последният е уверил, че стопаните ще бъдат обезщетени, след като междуведомствена комисия опише щетите. 

 

Областна администрация-Хасково

Водещи

Най-четени