Закриват 10 домове за възрастни с увреждания до 3 години 06.08 | 16:24

Грижата за тях ще поемат нови малки центрове от семеен тип

От iNews.bg

До три години трябва да се закрият десет домове за възрастни хора с увреждания в страната. Това заяви социалният министър Бисер Петков в отговор на въпрос на БГНЕС. "Хората, настанени там, ще бъдат прехвърлени в малки домове от семеен тип, където за тях ще се полагат специализирани грижи. Планът е до три години процесът на деинституционализиране на възрастните хора да приключи, в момента се планират новите места за настаняване", каза министър Петков.

Ден преди втората среща с представителите на хората с увреждания, организации и лично министър-председателя, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посети днес Дневния център за хора с увреждания в Комплекса за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив. Миналия четвъртък той видя какво се прави в подобен дневен център в Панагюрище.

Впечатленията са необходими, обоснова се министър Петков, защото днес е крайният срок за предоставяне на становища за двата проектозакона, свързани с проблемите на хората с увреждания, а един от важните моменти в тях е именно работата на дневните центрове. В различни ателиета по арт терапия, музикотерапия, трудова терапия, цветарство, кулинария, тихи игри в Дневния център в Пловдив се занимават ежедневно 40 души – част от тях са по-млади хора с психически увреждания, друга част са по-възрастни хора с деменция. Тук те изграждат или възстановяват уменията и навиците си, за тях се грижи подготвен персонал, а в услугата е включен и обед, както и стая за почивка с легла. Базата е много добра, което не може да се каже за други населени места, коментира министърът. Но иначе това е моделът на работа и грижи, който би трябвало да се разпространи. Ефективността на съществуващите дневни центрове беше един от най-парливите въпроси, поставени от хората с увреждания.

В страната държавно делегирани са над 1000 социални услуги, каза още министър Петков. Със заложените в бюджета 230 млн. лв. работата на дневните центрове трябва да се подобри, те да станат и по-достъпни. За да се изпълнят исканията на протестиращите, е необходим нов регистър на хората с увреждания – по тази тема отговаря Томислав Дончев, а макар че вече са вложени немалко средства за изработване на подобен регистър, той не е адекватен. Регистър е правен в Агенцията на хората с увреждания, но няма яснота за детайлите, които в тая система са от особена важност. Ниското заплащане на персонала в социалните заведения също е проблем, каза министър Петков.

150 млн. лв. са заделени за хората с увреждания, но те отиват директно към тях, а заплатата в тая сфера е много ниска. Той каза, че ще се мисли в посока тя да се координира спрямо ръста на минималната работна заплата. Една от най-чувствителните сфери в социалната политика, която търпи укори, са грижите за възрастни хора с деменция. По две оперативни програми се подготвя нов подход към тях, който ще доведе до деинституционализирането им.

Водещи

Най-четени