Борисов: Суперкомпютрите на ЕС ще са мощен стимул за нас и Балканите 19.04 | 11:04

Тези технологии ще помогнат за зашита срещу хакерски атаки и развитие на науката, смята той

От iNews.bg

България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел на форум в София, организиран от МОН и Европейската комисия. Тя съобщи също, че през май ще предложи амбициозна дигитална стратегия, включваща изкуствен интелект и киберсигурност.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства инициативата на Комисията за създаването на център за дигитални технологии и изрази изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри.

Необходимо е средствата от 1 милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда, посочи премиерът на международната конференция "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб".

Той добави, че с този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества. Премиерът изтъкна, че развитието на супертехнологиите ще помогнат за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области.

Водещи

Най-четени