Борисов: Информацията на Путин е стара, строим по 4-5 км на ден от „Турски поток“ 05.12 | 09:12

Ние, за разлика от Русия, Турция и Сърбия, имаме процедури на ЕС, които трябва да спазваме, обясни премиерът

От iNews.bg

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в отговор на руския президент Владимир Путин, който обвини страната ни, че бави изграждането на газопровода "Турски поток”.

Борисов заяви пред бТВ, че на някой не му харесва, че България е толкова лоялен съюзник на НАТО, предаде БГНЕС.

"Не искам да влизам в разговор какво е искал да каже президентът Путин. Имаме гаранции от ЕС и САЩ, че България ще бъде газоразпределителен хъб. Не вярвам, че сърбите ще построят по-бързо своята част от "Турски поток”, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че в България няма забавяне. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. "България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси”, посочи премиерът. Според него информацията на президента Путин може би е стара, защото в страната ни активно се строи "Турски поток” с по 4-5 километра на ден.

Борисов също така подчерта, че най-късно до догодина България ще получава газ от други източници през Гърция.

Отговорът ми към Путин е, че е добре дошъл. Трябваше да спазим процедурите, затова се забавихме със строителството.

"Аз знам, че съм направил за България всичко, което съм обещал, и неслучайно съм получил гаранциите – първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпределителя в България, а сега и в стратегическото споразумение, което подписахме в Белия дом. Затова България е газовия хъб – тоест газоразпределител, и това е приемливо и за Белия дом. Така че съжалявам – не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го посторят, но ще бъдем готови в срок със сигурност".

Има отправена покана към Путин и се очаква той да дойде догодина. Катя Захариева като беше в Москва, е отправила покана за догодина да дойде. Това е един добър повод да види напредъка по нашите проекти, допълни Борисов.

Срещата с Тръмп беше много важна среща – за първи път бяхме в Саудитска Арабия, никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме в Кремъл, в Япония, за първи път бяхме на много нови места – така премиерът отговори на въпрос дали срещата с Тръмп е била най-важната в мандата му като премиер. "Много можем да се хвалим в тази сфера, но да си на камината в Белия дом при американския президент – а това ми е пореден път на мен в Белия дом, и то в компанията на неговия първи зам.-президент Пенс, също и на министрите и държавния секретар – това е една много добра оценка. Да, може би нашите съседи в момента нервничат, но ние сме си го изработили това. Ние сме си се доказали, така че безспорно ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС."

На въпрос кое е най-краткото изречение, което описва срещата, Борисов отговори, че е вишдял и ролята на медиите. "Поне това, което съм виждал по телевизиите и така, както дават Тръмп, винаги го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите. А всъщност е много симпатичен, здрав и с гъвкав ум човек. Два чака минаха много приятно. Не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могълдори да е на този пост. Той е уникален. Беше много подготвен по всички теми, разбра ме и за ядрената централа".

Не са много българите, които са посрещнани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато по булевардите във Вашингтон с абсолютно спряно движение се движи българското знаме, когато 21 топовни салюта и 500 гвардейци ни посрещат, ми беше драго за България. Беше ми драго за този народ, който през какво ли не е минал, но сме го постигнали.

На въпрос за това дали САЩ ще изпратят нв човек в посолството си у нас, който да отговаря за свободата на словото, върховенството на закона и темите за малцинствата, Борисов отговори, че той сам е поискал такъв човек да бъде изпратен у нас. "Гледах с истинско съжаление президента Тръмп как неговите медии се бутаха и биха. Аз не искам да виждам това в България. Свободата на медиите у нас е толкова голяма, че ако вие ми кажете една тема, която да не е отразена в българските медии или не е стигнала до бял свят….", не довърши Борисов.

Много важни посещения имаше, но това е стратегическо, даде ни зелена светлина с това споразумение, което подписахме, в което много ясно пише – не флотилия, а координационен център. Вече ние всички – Гърция, Румъния, Турция, Полша, Словакия, имаме едни и същи машити – самолетите ф16, с които да водим координирани действия по отбрана, допълни премиерът.

Във вторник пристигат американски експерти в областта на ядрената енергетика, които ще посетят АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, за да видят новите работещи реактори и следващата площадка за новите реактори. След като се диверсифицира ядрената енергетика. Да, реакторите ни са руски, тубрините са американски, електрониката е френска, горивото е на Уестингхаус, – прекрасен проект за 70 години е. Тръмп веднага го схвана и ни окуражи. Присъствието на държавния секретар и вицепрезидента на Тръмп е ключово за нас, съобщи още премиерът.

На въпрос не е ли странно американците да пращат специален човек, който да отговаря за върховенството на закона у нас, Борисов съобщи, че американците пращат специален човек, защото премиерът е поискал да изпратят такъв. "Дайте ми една рамка или правила и аз приемам ангажимент да събера издателите, медиите, и ще им кажа – ето, обединяваме ли се това да бъде спазвано? Защото автоцензурата аз не мога да я контролирам – когато частника каже на своите журналисти да снимат нещо, аз не мога да се намеся и да кажа това да не се прави", допълни Борисов.

На въпрос дали не се притеснява от факта, че Цацаров и Гешев оглавяват две съседни репресивни структури, Борисов отговори, че целта не е прокуратурата и КПКОНПИ да се оглавява от добри хора, а престъпилите закона да получават своето възмездие. "Цацаров е много, много начетен човек, той е много чел човек. В диспут с всеки един от своите опоненти, той ще го победи. Гешев е повече човек, израстнал в оперативната работа и е много по-добър в нея. Той ще има много повече успехи с МВР и ДАНС, защото е с п-оперативно мислене. Цацаров дойде като съдия и той гледа нещата от всички страни и съди, докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо, да задържат и да вкарат в съда. Е, след това някой съдия може да пусне Малинов да отиде при Путин да му даде орден – разбира се, нервността на Путин идва и от тази работа. Щото ние действаме много твърдо и безкомпромисно към шпионите. Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето, и нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил с парламентарните си групи и с начина, по който се избират съдиите във ВСС с излъчените от нас представители. Посъветвах парламентарната си квота да гласува за Панов, Христо Иванов тогава беше министър. И Панов идваше често при мен, и му казах, че ще го подкрепя."

Представете си, че конкурент на Гешев беше Данаил Кирилов, уточни премиерът на въпрос защо не е имало друг кандидат за поста главен прокурор. "Защото кой друг да сложа? Мая Манолова ли да сложа? Само тая глупост не бях правил! Ако Данаил Кирилов беше избран, сега пак щяхте да ме питате защо членът на ГЕРБ Кирилов стана главен прокурор. За мен най-добрият човек за поста беше Емо Радев, но не го издигнахме, защото е евродепутат от ГЕРБ. И ако беше станал, щяхте да кажете "вашия евродепутат стана главен прокурор". Не познавам по-добри – срещнах се с много хора – няма по-добри. Има по-мързеливи. Оглеждах, мързеливи са. Мързи ги", съобщи още Борисов.

"Има едни недоволни, които искаха те да станат главен прокурор – така същите искаха да направим Христо Иванов или негов човек главен прокурор. Омръзна ми на мой гръб такива хора да заемат постове и после да им слушам глупостите", добави премиерът.

"Мисля, че президентът Радев върна указа за назначаването на Гешев само и само да влезе пак в новините, защото ние по това време имахме много инициативи. Иначе Радев одобрява Гешев, брат му на Гешев е лична охрана на президента Румен Радев. ВСС отново с 20 на 4 гласа взеха пак същото решение. Нито Радев, нито Борисов разбират от работата на ВСС, там има специалисти и те си разбират", съобщи Борисов.

На въпрос защо след издаването на Указа за Гешев, Радев поиска конституционни промени, Борисов го посъветва да си направи партия, и "когато отиде в парламента – понеже ние сме парламентарна република, може да направи каквото иска. Както аз когато не бях съгласен с Тройната коалиция, си направих ГЕРБ, взех властта и управлявам. Затова няма да изпратя хора от ГЕРБ в такъв разговор – защото Радев влиза в тона на БСП, които го и издигнаха.. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти от различни държави, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да изпълня препоръките им на 100%. Дойдоха хората, утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Още на следващия ден ще направя извънредно заседание на МС и ще приема всички препоръки, въпреки че не са задължителни."

"Три са важните неща – големите да могат да се привикват в парламента и да могат да ги изслушват – ще приема като решение само главния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на главния прокурор – правилно ли е той да разследва себе си? – те казват, че трябва да има независимо звено и прокурор, който да се разследва независимо. И третото беше да съобразим всичко с КС. Всичко това ще приемем", обеща премиерът.

"Петков не се справи със задачите си, затова неслучайно на социалните работници даваме още 5 млн. в бюджета. Петков беше отдавна за махане. Когато има виновен – сменям. Така смених днеска областния управител на Перник", допълни Борисов. На въпрос дали само нейното уволнение е достатъчно за справяне с кризата с водата в града, Борисов отговори, че това е най-висшата държавна длъжност в Перник. "С това аз оправям вината за това, което те са проспали и за това, че язовирът е източен. Неслучайно махнахме и шефа на ВиК. Неслучайно отпуснахме и 2.7 млн. на новия кмет на Перник за пречиствателна станция, завърши премиерът.

Водещи

Най-четени