Уличиха Кристалина Георгиева и Симеон Дянков в машинации чрез Световната банка в полза на Китай 17.09 | 11:12

Световната банка отмени цялата класация на условията за правене на бизнес в държавите по света, Doing Business, за периода от 2018 до 2020 г. Причините са, че вътрешен одит и разследването са повдигнали "етични въпроси

От iNews.bg

Ръководителите на Световната банка, сред които и тогавашният изпълнителен директор Кристалина Георгиева, са упражнили неправомерен натиск върху екипа, за да повишат Китай в класацията Doing Business през 2018 г., показва независимо разследване, публикувано в четвъртък.

Докладът е изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по поръчка на етичната комисия на банката. Георгиева каза, че отхвърля "фундаментално изводите и интерпретациите".

Световната банка отмени цялата класация на условията за правене на бизнес в държавите по света, Doing Business, за периода от 2018 до 2020 г. Причините са, че вътрешен одит и разследването са повдигнали "етични въпроси, включително и поведението на бивши членове на борда, както и настоящи и/или бивши служители на банката".

През 2018 г. българката Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка, а днес оглавява Международния валутен фонд (МВФ).

В доклада пише, че Георгиева и нейният ключов съветник Симеон Дянков са притискали служители, "за да направят конкретни промени в показателите на Китай" и да изкачат Пекин на по-високо място в класацията. По същото време Световната банка търси подкрепата на Китай за увеличение на капитала си.

Ройтерс съобщава, че тогавашният президент на банката Джим Ким, както и Симеон Дянков, не са открити за коментар.

В доклада се цитират случаи на натиск за подобряване на данните за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан в класацията за 2020 г., но не са открити доказателства за участие на ръководството в тези случаи.

Докладът на WilmerHale казва, че натискът за подобряване на показателите на Китай е дошъл в момент, когато ръководството на банката е било "ангажирано със сериозни преговори" за значително увеличение на капитала, а Китай е бил недоволен от ниското място в класацията.

Георгиева е обяснила пред разследващите, че "банката има много голям проблем, ако преговорите не постигнат целта си".

През 2018 г. Световната банка съобщи за внесени 13 млрд. долара, с които делът на Китай се повишава от 4,68 на 6,01%.

Според WilmerHale Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа на класацията, за да получи разпечатка на окончателния вариант, в който показателите на Китай вече са били подобрени. Тя е благодарила на служителя, че е помогнал "да разрешим проблема".

Водещи

Най-четени