Даниела Дариткова: Този вот на недоверие е аритметически предрешен 17.02 | 14:18

Според нея няма смислен дебат и доводи срещу здравната реформа

От iNews.bg

"Въпреки разнопосочните усилия на явната и недостатъчна опозиция, този вот на недоверие е аритметически предрешен". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова по време на дебата по вота на недоверие към кабинета за провала в здравеопазването, предаде БГНЕС.

"Ако основният мотив за вота е консолидиране на опозиционните редици, ГЕРБ като мандатоносител очаква смислен дебат, обективна критика и конструктивни предложения. Това, което най-много дразни хората в съвременната политическа действителност, е прехвърлянето на отговорност без капка покаяние", упрекна тя вносителите на вота от БСП и ДПС.

В качеството си също на лекар Дариткова призна, че "всеки от нас в различни моменти се е сблъсквал с неблагополучията на системата". "Въпреки всеобщото мнение - че се лекуваме (депутатите – бел.ред.) само в правителствена болница, категорично заявявам, че познаваме реалността и сме единни в убеждението, че системата на здравеопазването в този й вид не гарантира здравна сигурност. Единни сме в това, че промените са наложителни и че здравето не е стока", аргументира тя подкрепата си за реформата, провеждана от Москов.

Председателят на здравната комисия приведе и статистически доказателства в подкрепа на политиката на министъра. През 2014 г. в доклад на НАП се посочва, че в България има 517 000 лица с прекъснати здравноосигурителни права, а след юни 2015 г. - след приемане на промените в Закона за здравното осигуряване, 195 000 души от тях са внесли здравните си вноски. Благодарение на това приходите на Здравната каса са достигнали 72,6 млн. лв., изтъкна тя.

 

Дариткова припомни също, чу бюджетът, който Народното събрание е гласувало за тази година е със 129 млн. лв. повече в сравнение с този през 2015 г., което гарантира стабилна финансова рамка, необходима за реализиране на реформите.  

Водещи

Най-четени