Борисов благодари на ЕБВР за финансирането на инфраструктура в Западните Балкани 21.01 | 13:31

Двамата с председателя на банката Сума Чакрабарти разговаряха в кулоарите на СИФ в Давос

От iNews.bg

България оценява ключовия принос на Европейската банка за възстановяване и развитие при реализацията на значими за страните от Западните Балкани инфраструктурни проекти. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти. Разговорът се състоя в рамките на 50-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос.

Българският премиер отбеляза, че изграждането на инфраструктурната свързаност по оста изток-запад и север-юг ще гарантира балансирано икономическо развитие, социална кохезия и стабилност в региона на цяла Европа. "Това беше наш основен приоритет по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. И до днес страната ни продължава да работи за постигането на свързаността и стабилността в региона", допълни министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че поемането на съпредседателството на "Берлинския процес", заедно с Република Северна Македония през тази година, е именно продължение на акцента върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Премиерът Борисов изрази удовлетвореност и от факта, че хърватското председателство на Съвета на ЕС също планира Среща на върха ЕС-Западни Балкани през май 2020 г.

По време на разговора министър-председателят Борисов посочи, че освен свързаността между страните от региона, в дневния ред на "Берлинския процес" за първи път ще бъде включена и темата за околната среда. Премиерът подчерта, че съвместното председателство възнамерява да работи по "Зеления дневен ред" за региона и да предложи конкретни дейности в тази област. "В този контекст, сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие и с други международни институции ще бъде от ключово значение за реализирането на конкретни проекти и резултати, които ще можем да отчетем на Срещата на върха в София през есента на тази година", заяви Бойко Борисов.

В хода на разговора с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти българският министър-председател оцени високо продължаващия ангажимент на финансовата институция за подкрепа на малкия и средния бизнес, прехода към "зелена икономика", както и инвестициите в транспортната, дигиталната и енергийната инфраструктура в страните от Западните Балкани, които имат важен принос за засилване на свързаността в региона.

Водещи

Най-четени