Борбата срещу затлъстяването отива на ново ниво с уникално изобретение 30.06 | 09:00

Устройството се монтира за кътниците от зъболекар. С него човек може да отваря челюстите си само 2 мм. Така използващият го може да говори и да диша спокойно, но не и да се храни изобилно

От iNews.bg

Новозеландски изобретатели създадоха устройство, което държи устата почти изцяло затворена със закрепени за зъбите магнити, за да приема използващият го минимално количество течна храна, предаде АФП. 

Устройството се монтира за кътниците от зъболекар. С него човек може да отваря челюстите си само 2 мм. Така използващият го може да говори и да диша спокойно, но не и да се храни изобилно, обясни Пол Брънтън от университета в Отаго.

"Това решение е неинвазивно, обратимо и икономично - увери той. В сравнение с хирургическите операции е привлекателно. Няма никакви неблагоприятни последици. Нашето изобретения ще допринесе към борбата със световната епидемия от затлъстяване", сочи екипът зад проекта. 

Седем жени, изпробвали приспособленето две седмици, са отслабнали средно по 6,36 кг. Първоначално то им се е струвало неудобно, но след това е станало поносимо, както сами го определят.

Предвиден е начин челюстите да се освобождават за секунди в случай на паника или пристъп на повръщане. Изпробвалите го жени не са прибягнали до него. Една от участвалите в експеримента жени признава, че е успяла да измами контролиращото захапката приспособление, като е яла разтопен шоколад.

Водещи

Най-четени