Планета убиец превърнала Меркурий в това, което е 09.07 | 11:29

Чудовищен сблъсък унищожил каменистата обвивка на най-малката планета в Слънчевата система

От Антония Михайлова

Най-малката планета в Слънчевата система може да се е формирала в резултат на сблъсък с друга планета преди милиарди години, гласи ново изследване.

Чудовищен сблъсък почти по допирателната с планета, чиито размери са сравними с тези на Земята, е унищожил каменистата обвивка на ранния Меркурий. Тази хипотеза добре обяснява наличието на толкова голямо желязно ядро при толкова малка планета.

По оценка на учените масата на Меркурий е около 60% от цялата му маса, докато при съседите му – Земята и Марс, тя е около 30%.

Когато междупланетната станция "Месинджър" през 2011 година влязла на орбита около Меркурий, много учени смятали, че чудовищен сблъсък някога е унищожил мантията на планетата. Но в такъв случай кората на Меркурий трябва да е била лишена от голяма част от леките химични елементи.

"Когато "Месинджър" достигна Меркурий, ние неочаквано открихме на планетата голямо количество калий и сяра. Това ни постави пред загадката: по какъв начин планета с толкова голямо желязно ядро може да притежава големи запаси от летливи химични елементи", пояснява Патрик Пепловски от университета "Джон Хопкинс".

Отговорът най-вероятно се крие в сблъсък на протопланетата в самото начало на нейното формиране с голямо небесно тяло преди около 4,5 млрд. години.

В резултат на подобен сблъсък може да се е формирал не само Меркурий, но и Марс, и някои големи астероиди, като Веста и Психея.

С компютърен модел учените изчислили, че Меркурий трябва да се е сблъскал с планета, чиято маса е била 0,85 от земната, под ъгъл 34 градуса.

Какво се е случило с "планетата убиец" след удара по малкия Меркурий и къде може да се намира тя днес, учените се надяват да разберат в бъдещи изследвания.

Водещи

Най-четени