Брюксел дава на нас и още 3 държави €562.5 млн. допълнително по REACT-EU 16.04 | 16:23

Парите за нас са по ОПРР и са предвидени за инвестиции в инфраструктура и здравеопазване

От iNews.bg

Европейската комисия одобри изменението на четири оперативни програми (ОП), които ще увеличат наличното финансиране за инвестиции от REACT-EU с близо 562,5 милиона евро за България, Финландия, Франция и Литва.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: "Средствата, които четирите държави ще получат, ще им помогнат да създадат мост към дългосрочно възстановяване. Насърчавам другите държави да се възползват от възможностите, предоставени от REACT-EU, за да спомогнат за осигуряването на справедливо и приобщаващо възстановяване, както и за екологичния и цифровия преход."

В България изменението на Оперативна програма "Региони в растеж" ще подпомогне дългосрочните промени в инфраструктурата, както и инвестициите в модерни здравни услуги.

Като част от Плана за въдстановяване на Европа - NextGenerationEU REACT-EU предоставя допълнително финансиране в размер на общо 47,5 милиарда евро (50,5 милиарда евро по текущи цени) за програмите по политиката на сближаване през 2021 г. и 2022 г. Мерките са насочени към подпомагане на устойчивостта на пазара на труда, работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и екологичния и цифровия преход и устойчивото социално-икономическо възстановяване.

Водещи