Кабелът, убил 16-годишното момче в София – напълно незаконен, има поне двама виновни 17.02 | 13:00

Без изрядни документи са и всички павилиони пред и в болница „Св. Иван Рилски“, показва още разследването

От iNews.bg

"Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат изяснени. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи". Това заяви на брифинг по повод трагичната смърт на 16-годишния Людмил кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Нова телевизия. 

"Кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия", заяви столичният градоначалник.

И в трите преместваеми обекта на тротоара са открити пропуски и нарушения. Нарушения има при другите два павилиона, които са на територията на болницата. Нито един от тях няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи още кметът на София.

Договорът с ЧЕЗ за присъединяване към мрежата пък бил сключен "на базата на една хвърчаща бележка" от 2011 г. 

"Очаквам и вярвам че проверката ще бъде направена бързо, за да бъдат установени конкретните виновници. Имаме подавано напрежение, без да са налични никакви документи за въвеждане в експлоатация, т.е. обектът е напълно незаконен", посочи още Фандъкова. 

"В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект”, коментира главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

"С въпросната бележка човекът е подадал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на "Хиподрума” в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на "Улично осветление”, в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение. Изискванията не допускат да се случва такова нещо”, допълни още той.

"Хората, които са позволили да подпечатат документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност”, категоричен бе арх. Здравков.

"Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се получи този нелеп инцидент. В крайна сметка поставянето на този кабел с високо напрежение е в отклонение с всички действащи нормативи”, каза той.

Водещи

Най-четени