Кацаров от трибуната в НС: Допуснати са много грешки при ваксинацията у нас 28.07 | 13:30

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания", Кацаров отчете, че това е голяма грешка

От iNews.bg

Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от трибуната в Народното събрание.

Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, според служебният здравен министър.

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той.

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания", Кацаров отчете, че това е голяма грешка.

Водещи