Борисов от Брюксел: Намерихме сравнително добър баланс за напрежението Турция-Гърция 02.10 | 12:52

Категорични сме, че ЕК трябва да намери план за демократично развитие на Беларус, каза още той

От iNews.bg

Успяхме да намерим сравнително добър баланс, който от една страна да защити Гърция и Кипър, а от друга - да даде възможност до декември на Турция да предприеме действия за задълбочаване на сътрудничеството, а не да се отива на санкции. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Премиерът Борисов изрази благодарност за огромната работа по темата, свършена през последните седмици от канцлера Ангела Меркел и Германското председателство, от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Министър-председателят изтъкна, че евролидерите са излезли с позиция за преминаване към диалог и прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

"Що се касае за Беларус сме категорични, че Европейската комисия трябва да се подготви с финансов и икономически план за демократичното развитие в страната", отбеляза Бойко Борисов. Българският премиер посочи, че с колегите си от Съвета са осъдили отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и настояват виновните да бъдат наказани.

Днешното заседание на Европейския съвет продължава с темата за търговските отношения с Китай и постигането на стратегическа автономност в рамките на единния пазар на ЕС особено в контекста на последиците от COVID-19. "Продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване – включително ваксини, лекарства и болнично оборудване, трябва да бъдем автономни като ЕС от вноса от трети държави, още повече ако имаме по-трудни политически отношения с тях", обобщи премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна готовността на България да се включи със снабдяването на предпазни средства – облекла, маски, шлемове, респиратори, след като още в началото на пандемията страната ни успя да реорганизира индустрията си в тази посока.

Водещи

Най-четени