Убитата от мълния край Мадан живеела от години в Канада 29.06 | 11:45

Била на ваканция в България

От iNews.bg

Известната в Канада организаторка на български събития в Монреал Моника Петрова е била убита от мълния, докато била на ваканция в България, пише bg-voice.com.
Инцидентът е станал в местността Лещево край маданското село Бориново. Трагичният инцидент станал в петък следобед, при внезапно разразила се буря – обилен дъжд, придружен от гръмотевици, съобщи кметът на селото Рефат Феляти.
48-годишната Моника Петрова от Ямбол, която наскоро се е върнала от Канада, била на гости в Мадан на свой приятел и с него, и с още двама други мъже, излезли на разходка в посока село Бориново, отстоящо на 6 километра от миньорския град. И именно преди селото ги изненадал дъждът, потвърди шефът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов.
Тя е държала GSM в ръката и именно това е привлякло гръмотевицата. Моника е убита на място, а спътниците й само са разтресени, а след преглед в маданската МБАЛ са освободени.
Междувременно, полицейски екип е направил оглед на местопроизшествието. Това е нелеп, трагичен случай и разследване няма да има, но Окръжната прокуратура в Смолян е уведомена, заяви ст. комисар Димов. А загинал от гръмотевица човек в Смолянско не е регистриран от далечната 1952-а година, припомнят запознати.
Моника Вълеева (по мъж Петрова) е една от създателките на българския център "Паисий Хилендарски” в Монреал и организатор на десетки събития за нашата общност там.
Приятели и близки са шокирани от внезапната и нелепа кончина.
"Съкрушена съм от трагедията! Познавах и работех с Моника. Един подържащ българската културата в Монтреал дух, го няма вече сред нас! Моника, твоите дела няма да отидат напразно! Светлина по пътя ти, много рано ни напусна …”, каза президентът на Българския културен център в Сиатъл Елка Русков.
"Тя беше невероятно благ, добър и възпитан човек, детски учител по професия, работеше в канадска детска градина . Обичаше много България, всяко лято си ходеше за два месеца! Беше водеща фигура в Монреал на редица извънкласни форми за изучаването на български език, преподаваше и български народни танци. Мони бе Изключително стриктна и коректна в организирането на събития, много уважителна към всички български изпълнители. Работихме от 2013 година и сме организирали съвместно редица събития на гостуващи изпълнители като: Група Сигнал, Глория, Диана експрес , Галена, Малина , Тони Дачева, Комиците, Тони Димитрова, редица театрални постановки със знаменити артисти, последната от които "Големанов” от Ст.Л.Костов.”, спомня си Петя Романова, която организира турнета в Северна Америка.
"Загубата при тази нелепа трагедия е изключително голяма за мен , първо – загубих верен и достоен приятел в лицето на Моника, и впоследствие , от работен аспект – губя коректен дългогодишен организатор в Монреал. Бог да прости прекрасната Моника и искрени съболезнования на съпруга й Жоро и нейните близки!”, добавя Петя.
От 10 години с Моника работи и Анастасия Върбанова. "Отиде си много хубав човек, отзивчива, внимателна. Моника никога не влизаже в конфликти, беше много интелигентна жена. Тя беше всеотдайна, това го казват всички артисти от България, които идваха и с които тя работеше. Определено ще липсва не само на приятелите си, но и на българската общност в Монреал”, каза Анастасия Върбанова.

Водещи

Най-четени