Полиция и пожарна с акция „8 декември“ 05.12 | 15:23

Засилени проверки и присъствие ще има заради студентския празник

От iNews.bg

Създадена е необходимата организация за опазване на обществения ред и недопускане на инциденти в дните около студентския празник, 8 декември. Планираните мерки бяха оповестени от началника на отдел "Охранителна полиция"- ГДНП комисар Веселин Младенов, гл. инспектор Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция"- ГДНП, инспектор Росен Белишки от отдел "Криминална полиция"- ГДНП и гл. инспектор Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция"- СДВР.

Проведени са срещи с представители на обектите, в които ще бъдат настанени и ще празнуват студенти, както и с ангажираните от тях частни охранителни фирми, уточнени са начините на взаимодействие, каза комисар Младенов. В дните преди и по време на празника е планирано засилено полицейско присъствие около такива обекти. При нужда, в големите курорти ще бъдат командировани служители на дирекция "Жандармерия".

Засилено ще бъде и полицейското присъствие по основните пътища и шосетата към големите зимни курорти, където се очаква да има най-много празнуващи, каза Дамян Владинов от Пътна полиция. И тази година ще се поведе специализирана полицейска операция с акцент недопускането на пътни инциденти.

В дните около празника миналата година – 7-9 декември 2018 г., у нас е регистрирано само едно пътнотранспортно произшествие с участници в студентските празненства. Загинали сред празнуващите няма, но има 3 ранени.

По отношение на наказателната дейност, от 7 до 9 декември 2018 г. са установени 9 случая на водачи, участници в студентските празненства, чиито алкохолни проби са отчели от 0,5 до 0,8 на 1000, установените да шофират с алкохол от 0,8 до 1,2 промила са били 6, а за други 10 е установено, че са управлявали с алкохол над 1,2 на 1000. При проверките тогава са регистрирани и 8 случая на водачи, участници в студентските празненства, управлявали след употреба на наркотични вещества.

Служители на СДВР са проверили общо 312 заведения, хижи и хотели, в които се очакват празнуващи, каза Красимира Стоядинова от СДВР. Предприета е организация и ще бъде засилена полицейското присъствие в районите около питейните и увеселителни заведения и на други обществени места, където се очакват празнуващи.

Росен Белишки от Криминална полиция призова празнуващите да бъдат внимателни и бдителни. Престъпленията, които се извършват покрай студентския празник са рядкост. Най-често се случват кражби на телефони и пари. Той призова празнуващите при необходимост да уведомят полицейските служители на телефон 112, като е добре да знаят името и адреса на обекта, в който се намират, за да могат полицейските служители да се отзоват максимално бързо. Белишки отправи съвет студентите да не се оставят ценни вещи без надзор, да не напускат автомобилите си с работещи двигатели дори и за кратко време, да не се прекаляват с алкохола и да се отнасят отговорно преди да предприемат разходка нощем в зимните курорти.

За поредна година служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” извършиха проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в обектите, в които ще се състоят празненствата.  Пожарникарите са посетили повече от 630 от местата, в които се очаква да има струпване на хора -  съсредоточени предимно в планинските и морски курорти, и в големите областни центрове. При проверките е обърнато внимание на създадената организация за осигуряване на пожарна безопасност, условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на електрическите и вентилационните инсталации, на системите за гасене и известяване при пожар и за управление на дим и топлина. Обърнато е внимание на персонала, работниците и служителите, ангажирани с празника, за противопожарните мерки, които да бъдат предприети.

В над 120 от проверените обекти органите са констатирали отклонения от изискванията за пожарна безопасност. Най-честите пропуски са свързани с липса или неактуализирани инструкции за осигуряване на безопасността, неизправно аварийно евакуационно осветление, недостатъчен брой, необозначени или непроверени уреди за първоначално пожарогасене, необозначаване на евакуационни изходи с аварийно евакуационно осветление, използване на помещения не по предназначение им,  липса на монтирани брави тип "антипаник" на крайните евакуационни изходи и др. В хода на проверките са връчени  писмени разпореждания, съставени са актове за установяване на административни нарушения.

Предстои служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” да извършат контрол върху изпълнението на предписаните дейности. На най-натоварените места, където се очаква голяма струпване на хора, ще бъде осигурено и съответното дежурство от техника и пожарни екипи.

Водещи