Отнеха лекарските права на скандалния доктор от ИСУЛ 14.01 | 16:49

След грешки на Михаил Маджунов почина 4-годишната Гергана

От Елена Коцева

Отнети са лекарските права на д-р Михаил Маджунов, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Отнемането на правата му на практика е за срок от 12 месеца.

Причината за това е допускането на груби грешки при лечението на 4-годишната Гергана Илиева, което е довело до смъртта й, посочват още от министерството.

Наказателното постановление е издадено от директора на Районната здравна инспекция в София-град след извършването на проверка по заповед на министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

Заповедта на министъра идва малко след като преди ИСУЛ се събраха роднини и близки на семейството на починалото момиченце. Те се събраха на протест срещу случаите на лекарско безхаберие, на които все по-често ставаме свидетели напоследък.

"Мисля че каузата, заради която ще се съберем пред ИСУЛ, е в интерес на целия български народ, благодаря за разбирането и подкрепата на всички от името на цялото ни семейство", призова в блога си бащата на четиригодишната Гергана Илиева.

Момиченцето почина след извършена операция за отстраняване на сливиците о
т д-р Михаил Маджунов в МБАЛ "Царица Йоанна” в София.

iNews припомня, че проверката на Изпълнителната агенция медицински одит показа категорично наличието на лекарска грешка.

Според доклада на агенцията основната причина за фаталния изход от лечението на Гергана Илиева е подценяването на състоянието на детето от д-р Маджунов при повторния преглед на 15 декември 2010 г.

За констатираните нарушения агенцията ще състави актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв.

Снимки от протеста

Най-четени