Стойчо Кацаров: Преболедуване след антигенен тест също осигурява сертификат 20.10 | 10:00

"Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. От сегашните хора в болница, всеки седми умира", обяви здравният министър

От iNews.bg

Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат", каза здравният министър Стойчо Кацаров по bTV

От 21 ноември в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.

"Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира", каза Кацаров.

"Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват", каза Кацаров.

Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят. "Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение", каза Кацаров.

"Тези мерки ще важат докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка", каза Кацаров. "Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам", каза Кацаров.

"Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е", каза Кацаров.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. "Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ", каза Кацаров.

"Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи", каза Кацаров. При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, училищата ще минат онлайн обучение. Това важи и за София-град, каза Кацаров. Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди. "Сегашната заповед разрешава допълнителните дейности при ограничение на броя на децата", каза Кацаров.

Водещи

Най-четени