Масови тестове за коронавирус във „Факултета“ след блокадата 16.04 | 12:35

Изследванията ще се правят на принципа от врата на врата

От iNews.bg

Екипи на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) започнаха масовото тестване за COVID-19 в столичния ромски квартал "Факултета", предаде БГНЕС.

Принципът на изследването ще бъде "от врата на врата", а първият кръг от изследваните лица ще е от тези, поставени под карантина, за да се провери тяхното реално състояние. За целта здравните власти ще използват т. нар. бързи тестове, резултатите от които ще излязат веднага. След това кръгът от лицата ще бъде разширен.

В квартала вече влезе екип от 10 специалисти, а днес ще бъдат изследвани около 100 души, уточни пред БГНЕС Христо Николов, сътрудник в РЗИ и здравен медиатор в квартала.

"Ще си разпределим задачите. На място чакат и здравните медиатори, които отговарят за квартал "Факултета". Ще дадем информацията на хората и ще ги призовем, доброволно, който иска, да дойде и да се тества", уточни още той.

От днес са въведени и частични ограничителни мерки на територията на кварталите "Факултета" и "Филиповци" в столицата. На входовете и изходите им продължават да функциониран конктрол-пропускателни пунктове, а присъствието на полиция и жандармерия е засилено. 

Водещи

Най-четени