Христо Иванов: Прокуратурата да покаже как е търсила Мата Хари 23.12 | 17:30

Да видим равно прилагане на стандарта "Гешев", призова съпредседателят на Демократична България

От iNews.bg

Съпредседателят на "Демократична България” Христо Иванов внесе в Софийската градска прокуратура искане да бъдат оповестени всички материали от разследването за снимките на пачки и кюлчета злато от спалнята на премиера Бойко Борисов в правителствената резиденция "Секвоя". Вчера прокуратурата съобщи, че не е установено чие дело са снимките и видеозаписа и прекратява производството.

"Искаме да видим равно прилагане на стандарта "Гешев”, заяви пред журналисти Христо Иванов. В други случаи държавното обвинение е публикувало материали, а самият главен прокурор е заявявал, че това се прави при силен обществен интерес.

Днес Иванов посочи и че ще сезира Европейския парламент, където в началото на 2021 г. предстои още едно изслушване в комисията LIBE на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова.

"Нека нашите партньори в Европа да знаят по какъв начин българската прокуратура замита под килима тези скандални случаи”, каза Христо Иванов. По думите му има индикации, че става дума не за всестранно, пълно и обективно разследване, а за "абсолютно нагло замитане под килима”. 

"Свидетели сме на мила предколедна сцена, аз съм трогнат – г-н Гешев прави няколко подаръка на г-н Борисов, приключвайки темата със записите и снимките, а г-н Борисов се опитва да приключи темата с безконтролността на главния прокурор, прокарвайки през своите депутати един абсолютно негоден механизъм за разследване на главния прокурор, чийто единствен ефект ще бъде, че ще се появи поредният търтей на висока държавна длъжност, който ще взима много пари”, заяви Иванов. "Неприятното чувство, че тези тържества стават за наша сметка остава и затова ще продължим да питаме”, добави той.

Според него с последното съобщение на прокуратурата се повдигат няколко важни въпроса, след като не е установена т.нар. Мата Хари. Единият е дали Борисов знае коя е тя, но не е казал – обстоятелство, което би могло да ангажира неговата отговорност по текстове за лъжесвидетелстване. Другият е дали изобщо прокуратурата се е интересувала коя е Мата Хари – ако това не е сторено, може ли да се говори за умишлено прикриване.

Христо Иванов припомни, че номерът на едно от кюлчетата от снимките беше публикуван и има начин по него да се стигне до притежателя му.

"Много интересно е и защо не е изследван въпросът, ако тези пари са били в премиерската вила, има ли основания за необяснимо богатство. Това би дало основание на друг стожер на българското правосъдие – Сотир Цацаров, и неговата КПКОНПИ да се сезират и тези пари, които толова липсват на г-жа Бецова да се намерят. Те се намират, когато се търсят”, каза още Христо Иванов.

Водещи

Най-четени