Христо Иванов: Усмивките на Доган ни струват половин милиард лева 19.05 | 11:45

Той обвърза отпуснатите кредити от държавната банка на няколко фирми за почти 1 милиард лева с влиянието на Доган в управлението на страната

От iNews.bg

Усмивката на Ахмед Доган прозира зад разкритията за отпуснати многомилионни кредити на определени фирми от Българската банка за развитие (ББР), а тези усмивки обикновено ни струват по половин милиард лева. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV. Той обвърза отпуснатите кредити от държавната банка на няколко фирми за почти 1 милиард лева с влиянието на Доган в управлението на страната. "Съмнението тук е, че виждаме едно отклонение от нормалната дейност на ББР и че това отклонение се обяснява с политическо влияние.

Дали и доколко г-н Делян Пеевски пряко е свързан, е детайл. Големият въпрос е дали наистина системата, при която един конкретен български политик – Ахмед Доган, през ДПС, има това влияние, че с една усмивка може бизнеси, които не отговарят на условията на ББР, да получават финансиране от държавата при меко казано преференциални условия", заяви Иванов в предаването "Тази сутрин". "Твърди се, че тези кредити са били обслужвани. Ще е интересно как са обслужвани. Ще е интересно да се видят условията, които получават останалите кредитополучатели. Дали са същите условия като за фирмите, които изглежда, че се ползват от усмивката на г-н Доган. Тези усмивки ни струват по половин милиард лева често пъти", добави той. Иванов припомни, че ББР е банка, изрично създадена да кредитира стартиращи бизнеси, малки и средни предприятия или експортно ориентирани предприятия.

"Когато "Булгартабак" получава финансиране от ББР, тя нито е малко и средно предприятие, нито е стартиращо, нищо има нещо иновативно, нито отговаря по друг начин на критериите. Виждаме отклоняване от целта, за която е създадена банката. И си задаваме въпроса това поредната усмивка на Ахмед Доган ли е", добави съпредседателят на "Демократична България". Той припомни, че след сигналите на Демократична България за ББР не е имало институционална реакция и изрази надежда служебното правителство да осветли въпроса с кредитите към определени големи компании. Подкрепи проверката на министъра на икономиката Кирил Петков, защото така той влиза във функциите си на принципал на ББР.

"Институциите са си затваряли очите и това е голямата криза на българската държавност и българската законност", смята Христо Иванов. Той изрази и подкрепа за това да се направи анализ за специализираното правораздаване, но посочи, че с него трябва да се ангажира и едно редовно правителство и да се даде политическа оценка. Съпредседателят на "Демократична България” даде примери за случаи, в които специализираното правосъдие остава със затворени очи. "Журналисти видяха, че името на Делян Пеевски се споменава над 100 пъти в материалите по делото КТБ. Той не е привлечен в никакво качество, не е разпитан. Специализираното правосъдие се оказа сляпо за него. То остана сляпо за шкафчетата, кюлчетата и записите от премиерската вила. Едни хора с бизнес биват подлагани на диспропорционална репресия, а за други политически фактори се оказа абсолютно сляпо”, заяви той.

"Връзките със Сараите, Борисов и обкръжението на най-висшия ешелон от българската властова корупция очевидно са задълбочени и доразвити”, каза още Иванов. Той посочи, че съедбната реформа и въпросът за закриването на специализираните съд и прокуратура ще бъдат акцент на "Демократична България” и в следващия парламент. Христо Иванов добави, че продължава битката за въвеждането на закона на Росенец. "Демократична България” постигна вписването на бреговата ивица като плаж. "Незаконният Сарай или ще бъде вкаран в границите на закона, или ще има санкция. Трябва да стигнем и до момента, че там има едно пристанище, което се води земеделски имот в акваторията на Черно море”, каза той.

Водещи

Най-четени