Приеха ветото върху промените в Закона за горите 27.06 | 13:25

ГЕРБ, както и опозицията гласуваха анблок

От Кремена Бедерева

Депутатите приеха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Така промените в закона бяха върнати за ново обсъждане в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус”.

ГЕРБ, както и опозицията гласуваха анблок. Гласуваха общо 127 народни представители, от които "за” – 5, "против” – 38 и 84 "въздържали се”. Така със 122 гласа ветото на президента беше прието от парламента.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов присъстваше на дебатите по ветото и представи пред депутатите становището на правителството. ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус, бе категоричен министър Найденов.

До края на тази година ще има обща концепция за пространствено развитие. Това каза председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в парламента Любен Татарски на новото обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за горите.

"Засега такъв документ нямаше и това развитие на българските региони ставаше хаотично, без да са съобразени плановете с общата концепция за развитие. До края на тази година тя ще бъде изработена и всички планове на по-ниско ниво трябва да се съобразяват с нея”, добави Татарски.

По думите му 98 от общините се водят планински, което е близо 40 на сто от населените места. "Около 22% от населението в България живее в тези общини. След приемането на закона и ветото нашите общини реагираха като ужилени. Имаше декларация от Националното сдружение на общините. Основният проблем не е само екологичният. Проблемът по отношение на изграждане на спортните обекти не е само екологичен, а има икономически, социален и демографски проблем”, каза още Любен Татарски.

"Колко милиона спечели държавата от туризма? След реализацията на ски зоната в Банско, районът беше преобразен”, посочи Татарски. Горската територия е не само на държавата, а и на общината и е пряко свързана с местното население. "Най-напред трябва да питаме хората, които живеят там”, подчерта Любен Татарски и призова за планомерно, разумно и ефективно използване на ресурсите.

От своя страна народният представител от ПГ на Коалиция за България Пенко Атанасов попита от парламентарната трибуна: "Защо правим такова законодателство? Защо не се вслушваме, не правим необходимите съгласувания, не правим необходимото обществено обсъждане?” Не случайни са резултатите от активната гражданска намеса".

Михаил Михайлов от ПГ на Синята коалиция заяви, че това е един закон, който обслужва няколко фирми и е доказателство за лобистката политика на Комисията по земеделие. "Трябва да демонстрираме законодателство, което да има визия и стратегия, да видим какво се случва с българския ски туризъм, с екологията. Трябва да се прецени какво е необходимо в планирането на ски пистите и тогава да направим уместни предложения”, каза Михайлов. Моето предложение е да се разсъждава спокойно, да се огледат нещата от екологична гледна точка и от гледна точка на туризма, каза още той.

"Бедни ми, бедни министър Дянков, къде си ти”, попита и депутатът от ПГ на "Атака” Павел Шопов. Този закон касае именно финансовият министър, защото непрекъснато плаче, че няма пари, за да върже бюджета. Целият заговор обслужва едно мощно лоби, което се бори да не отчете десетки милиони лева от такси в бюджета, смята Шопов. Как вижда този грабеж Симеон Дянков и няма ли нужда от тези приходи в държавната хазна, продължи Павел Шопов с въпросите към финансовия министър. Шопов подчерта, че ударът с тези промени е насочен към Витоша. Ако за толкова години тя не беше превзета, сега това ще стане, каза Шопов.

Павел Шопов заподозря природозащитниците, че са се договорили с управляващите за промените в Закона за горите, което той окачестви като "предателство" спрямо интересите на българските граждани, които държат природата в България да остане обществено богатство.

Чуйте гласа на младите хора, които излязоха на Орлов мост, дайте им шанс да не напуснат България, дайте им шанс да останат тук и да направят по-справедливо общество от това, към което се стремите. С тези думи се обърна към управляващото мнозинство от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на Коалиция за България Петър Курумбашев.

Той поздрави президента Плевнелиев за ветото на промените в този закон. "Искам да му кажа да си отбелязва всеки път, когато получава поздравления от БСП, защото може да са искрени”, допълни той. "Защо стигнахме дотук – "онези шестимата”, както бяха наречени в залата – излязоха на Орлов мост и направиха друг парламент, който заседаваше на Орлов мост, продължи Курумбашев. Като гледах тези хора там, си мислех, че моята мечта е тези хора да останат в България и да се опитат да направят по-справедливо общество от това, което правите с този закон”, каза Петър Курумбашев.

"Трябва да има децентрализация. Но какво направихте вие през 90-те години, когато оставихме общините по Черноморието да развиват туризма, както намерят за добре, имаме ли констатация, доволни ли сме от развитието на Българското Черноморие”, попита управляващите той. 

В момента ще бъдат демонизирани всички проекти за ски туризъм в България, което е много лошо, смята Курумбашев. Когато всичко се постави под общ знаменател, вече диалогът изчезва, допълни той. "Целта на диалога не е да се противопоставят гражданите от Разлог и Банско срещу хората на Орлов мост, а да се види как максимално може да бъде удовлетворен общественият интерес”, каза още Курумбашев.

И докато в парламента спореха около ветото на президента за Закона за горите, около 200 души протестираха отново срещу наложеното президентско вето. Протестът, проведен на отбивката за село Пиперево на главен път Е-79, е преминал цивилизовано.

Протестът е бил разрешен от община Дупница, на чиято територия попада мястото, на което са се събрали жителите от община Сапарева баня. "Отново изразихме надежда, че правителството ще устои и няма да се поддаде на натиска – този екологичен рекет, който се налага в момента”, каза кметът на община Сапарева бан Сашо Иванов.

Според него депутатите ще приемат президентското вето, но при повторното влизане на Закона за горите в Народното събрание, би трябвало да се устои на натиска.

"Надявам се, че тогава отново ще се гласуват текстовете такива, каквито бяха в първоначалния вид, а именно да се даде възможност писти и ски съоръжения да се изграждат без преуреждане на терена, а само с право на строеж, след провеждане на търг”, каза Сашо Иванов.

Според него тази част касае всички общини, имащи потенциал за развитие на зимния ски туризъм. 

Водещи

Най-четени