Ивайло Мирчев: Ако Пеевски си хареса Вашия бизнес, той ще го получи 04.09 | 17:45

По думите на Мирчев, след като собственикът на Хиполенд отказва да продаде бизнеса си

От iNews.bg

В излъчване на живо от Хиполенд Ивайло Мирчев заяви абсолютната непримиримост на Демократична България спрямо оказваната върху бизнеса репресия.
 
"Половината репресивен апарат - държавен, икономически - е впрегнат. Тук са икономическа полиция, НАП, Надзора на пазара към Агенция митници. Тече проверка на цялата верига магазини, на склада им в София, както и на доста от магазините в страната.”
 
Той проследи събитията, довели до днешните репресивни акции връщайки се назад до момента, в който, преди няколко месеца в офиса на собственика на Хиполенд влиза г-н Александър Сталийски - икономически слуга на Пеевски и Борисов, използван, когато трябва да се открадне бизнес или да се искат облаги и да се отстъпва пазарен дял - който заявява, че г-н Пеевски иска да купи Хиполенд. Собственикът обаче отказва да продаде бизнеса си на г-н Пеевски.
 
Мирчев коментира, че напълно разбира съображенията му, защото като всеки, започнал и развил сам бизнеса си знае колко усилия са нужни и когато, от този бизнес зависят 350 семейства, е нормално един отговорен бизнесмен да внимава на кого ще го продаде.
 
"Г-н Пеевски е известен като човек, който не разбира от бизнес. Всеки бизнес, без изключение, до който той се е докоснал, е фалирал. Като примерите за това са десетки, но най-трогателният от тях е Булгартабак, с който беше затрит един цял поминък от българската икономика.”
 
По думите на Мирчев, след като собственикът на Хиполенд отказва да продаде бизнеса си, той се включва в протестите и срещу него започват атаки. След като собственикът се оплаква, че синът му е бил обгазен при полицейската атаката върху протестиращите в София, в ПИК веднага излиза статия срещу него.
 
"22 часа след като е излязла тази статия, в голяма част от магазините на Хиполенд в страната и в основния им склад влиза икономическа полиция, митници и НАП, в безпрецедентна проверка за цялата история на тази верига. Резултата от тази проверка ние тепърва предстои да видим. Важният извод дотук обаче е, че институциите, чиято работа е да регулират българския бизнес, са използвани в интерес на мафията. Мафията, която си взе всички регулатори, тъй като регулатори в страната вече няма. Мафията, която краде бизнеси.”
 
Мирчев сподели, че в Демократична България през последните месеци са имали срещи с хора от по-големи бизнеси:
 
"Те сами ни потърсиха и казаха, че се притесняват, защото не могат да живеят и да упражняват бизнеса си, който е съвсем легален и бял, и чист, в страна, в която няма регулатори. В страна, в която, ако Пеевски си хареса Вашия бизнес, той ще го получи. Считаме, че това е абсолютно ненормална ситуация, затова, ние, оттук нататък, специално случая Хиполенд, за който в момента се прави практически опит да бъде завзета тази верига, ще следим много внимателно този случай, ще подадем съответните сигнали още в началото на седмицата. Ще следим много внимателно за реакцията на българските институции.”
 
Той допълни, че Демократична България държи бизнесът да работи на конкурентен принцип и държавата да не се меси в него извън регулаторните рамки, които трябва да бъдат максимално опростени и ясни за самия бизнес.
 
"Знаем, че г-н Борисов гледа този запис и искам на финала да го попитам: Г-н Борисов, кога ще ни разкажете - двамата с Христо Иванов очакваме от доста време - да ни разкажете за Вашите връзки с мутрите от СИК - Маджо и Пашата? Кога ще ни разкажете за Вашето тъмно минало като мутра от 90-те години? И кога ще застанете пред българските граждани, които да Ви зададат спокойно тези въпроси?”
 
Мирчев завърши изказването си с обобщението, че единственият начин българският бизнес да работи спокойно, а гражданите да бъдат свободни, е незабавна оставка на правителството и главния прокурор.

Водещи

Най-четени