Иванов зове Борисов да отвори досиетата на знаковите лица на прехода 20.08 | 17:12

Държавата дължи на гражданите цялата информация за групировките, лицата в тях, връзките им и т.н., казва още той

От iNews.bg

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов внесе писмо до премиера Бойко Борисов с настояването да бъдат отворени досиетата на прехода.

В писмото съпредседателя на Демократична България отбелязва, че голяма част от престъпленията от този период са останали ненаказани и липсата на справедливост се усеща остро от българското общество.

"Държавните институции дължат на гражданите цялата информация за възникването на различните групировки, кои са лицата в тях, техните връзки и зависимости, криминалните им деяния и последиците от тях, нерегламентираните средства за въздействие, които доведоха до тази безнаказаност.”

Иванов призовава Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност” да изпълнят законовите си задължения и да направят оценка на полицейските разработки, като е особено важно в архивите да бъдат бъдат предадени в общ достъп онези разработки, касаещи политическите лица от последните 30 години, включително и на самия Борисов.

"Такава заповед би била едно достойно последно действие преди да подпишете оставката си, която продължаваме да очакваме без всякакво отлагане”, казва Иванов.

Водещи

Най-четени