Доналд Туск: Европа се нуждае от обединен политически фронт 16.05 | 16:06

В София се събира политическият елит на Европа

От iNews.bg

В София се събира политическият елит на Европа за срещата Европейски съюз- Западни Балкани утре. Съпътстващата програма на Срещата на върха започва от днес - със срещи на Европейската народна партия, координационна среща на Партията на европейските социалисти, както и неформалната вечеря на държавните ръководители на Европейския съюз.

На пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа се нуждае от обединен политически фронт. На предстоящата официална вечеря с лидерите, той ще поиска ядреното споразумение с Иран да продължи, въпреки оттеглянето на Съединените щати.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати. Трябва да търсим начини да намираме партньори, за да адресираме за сериозни проблеми относно програмата на Иран и техните регионални дейности. Европа трябва да е благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще намерим тази помощ на края на собствената си ръка. Европа трябва да направи всичко възможно да се защитите, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да се подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно.

Водещи

Най-четени