Рашков: Ако към 4 април няма никаква активност на МВР, сега имаме в пъти повече операции 09.07 | 11:40

По думите му не само ромският етнос е засегнат от купуването на гласове. Според него стандартът на живот оказва влияние

От iNews.bg

Според служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков хората са готови да продадат гласа си за сума между 50 и 80 лв.

"Изключително изобретателни са. В една област установихме, че лекар издава медицински документи на множество избиратели. С каква цел ще се запитате? С цел да може да се формира една секция с подвижна форма на гласуване, която ще е с хартиени бюлетини. Или пък в селския магазин, обичайно е да се дава на вересия. Сега се дава на вересия, но ще се опрощава ако гласуваш за някоя партия. На предходните избори в кюстендилската област имат около 100 хиляди души избиратели, а се оказва, че там е имало с 13 500 повече гласували. Дали са дошли от Македония или другаде? Борисов е казал на Ердоган, че българските мюсюлмани са мостът за добросъседството между България и Турция", обясни Рашков.

По думите му не само ромският етнос е засегнат от купуването на гласове. Според него стандартът на живот оказва влияние.

"Ако към 4 април няма никаква активност на МВР, сега имаме в пъти повече операции, действия и образувани дела. До 4 април няма заведени дела за престъпления против политическите права на гражданите. Към днешна дата досъдебните разследвания, започнали само в МВР са около 50. Имаме около 7-8 пъти повече сигнали от граждани с информация за подобни престъпления. Аз го оценявам като повишено доверие на българските избиратели към МВР, след като всички видяха, че това министерство може да работи. А и всички знаем, че министърът на вътрешните работи, който беше на стола преди мен – г-н Терзийски, като и по-предишният - Младен Младенов, са кандидати за депутати. Така е устроен у нас политическия живот, че тези министри не са си вдигнали и малкия пръст срещу престъпленията против правата на българските избиратели", коментира още служебният вътрешен министър.

"Ако съм заслужил одобрението на хората, то е заради работата, която се върши. Със задачите, които има МВР. Те съвсем естествено насочват вниманието на българските граждани. Това ведомство е натоварено с много отговорности. До момента около изборите това ведомство не е правило нищо. Така се оказва не само чисто статистически, но и ако погледнем реалистично. Една проста съпоставка за онова, което е правено до 4 април, с това, което сега сме направили, показва, че около 4 април има абсолютно бездействие от страна на МВР. Почти никаква подвижност в посока противодействие на така нареченото купуване и продаване на гласове. От кухнята сега виждам какво бедствие представлява това за политическия процес, наречен избори за Народно събрание. Не съм очаквал, че мога да се срещна с такива мащабни действия в тази посока. Оставам с впечатление, че някои наши политически партии нямат нужната тежест със своя авторитет, политически програми и идеи да завладеят избирателите. Затова просто си плащат. Политическият живот стана пазар и търговия", поясни Бойко Рашков.

Вътрешният министър отрече да има амбиции за позицията на главен прокурор, а и няма право да стане такъв:

"Нямам такива амбиции да ставам главен прокурор. Аз и възрастово не отговарям на изискванията", уточни той.

"Иван Гешев срасна прокуратурата с политическата власт. Превърна се в един сътрудник на Бойко Борисов. Той е избран от него, както и Цацаров е избран от него", коментира още Рашков.

 

Водещи

Най-четени