Идеята за държавни бензиностанции мина на първо четене 05.06 | 10:35

Подкрепа обявиха и управляващи, и опозиция

От iNews.bg

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания, съобщава БНР. Тя ще може да създава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции.

Законодателната инициатива срещна широка подкрепа в Народното събрание.

При обсъждането на предложението на правителството за законови промени, чрез които да се създаде Държавната петролна компания, имаше широка парламентарна подкрепа.

При дебатите БСП също обяви, че подкрепя създаването на компанията. Това посочи председателят на икономическата парламентарна комисия  Петър Кънев, макар да уточни, че в групата има резерви за крайния резултат с постигане на по-ниски цени за крайните потребители:

"Ние що голяма степен ще подкрепим, като още един път повтарям: Песимист съм в част от доклада за дребновата търговия(търговията на дребно)в бензиностанциите и оптимист за данъчните складове.

Валери Симеонов искам да го поздравя за идеята му  част от обемите на данъчните складове да бъдат запазени за определен резерв търговци".

От "Воля" също заявиха подкрепа. Депутатът Боряна Георгиева припомни, че идеята за създаване на Държавна петролна компания е на лидера на "Воля" Веселин Марешки" и подчерта:

"Затова ще следим внимателно действията на бъдещото ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на господин Марешки, за да сме сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ".

Независимият депутат от "Атака" Павел Шопов декларира пълна подкрепа:

"Удряме един много голям пирон в онази стара мантра, с която ни обучиха навремето: Държавата е лош стопанин или по-малко държава в икономиката, защото държавата щяла да губи и това било лошо".

Водещи

Най-четени