Военни на учение за ядрена, биологична и химическа защита 25.09 | 11:42

Тренировката се провежда на полигона „Корен“

От iNews.bg

На учебен полигон "Корен” се провежда полева подготовка, в която участват специалистите по ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от 38-ми батальон в Мусачево и от 59-ти батальон в Горна Оряховица. Целта е военнослужещите да усъвършенстват практическите си навици и действия при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка в резултат на използване на оръжие за масово унищожение, при аварии и терористични актове.


По време на полевата подготовката се отработват задачи, свързани с изтичане на промишлени, токсични и химически вещества, както и с овладяване на опасности от ядрени и химически опасни аварии.

Ръководител на полевата подготовка е полковник Георги Малинов от отдел "Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски, а началник на лагерния сбор е командирът на 38-ми батальон подполковник Анатолий Димитров.

В хода на полевата подготовка ще се проведат две ротни тактико-специални учения със специалистите по ЯХБЗ и военнослужещи от 3-та механизирана рота от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада.

В последните дни на полевата подготовка - от 29 септември до 1 октомври, формированията ще участват в тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар – 2020".

 

Водещи

Най-четени