Помощи за деца на онлайн обучение, чиито родители са в неплатен отпуск 18.03 | 18:20

В програмата „Запази ме” ще бъдат включени всички кодове за икономическите дейности, които са затворени, каза Сачева

От iNews.bg

Всички родители в неплатен отпуск може да кандидатстват в Агенция социално подпомагане за помощ от 650 лв. за едно дете и 975 лв. за две и повече деца в дистанционна форма на обучение. Парите се дават пропорционално за тези 10 дни, в които ще се затворят градините и училищата, обясни министър Сачева. 

Програмата "Запази ме" също остава в сила. По нея се плаща 75% от осигурителния доход, а хората в неплатен отпуск запазват осигурителните си права. Заявления за помощта ще се приемат от 1 март, като очакванията са парите да бъдат изплатени около 15 април. През януари и февруари за тази мярка са отделени около 40 млн. лв., а сега за тези 10 дни ще са необходими още 6-7 млн. лева, обясни социалният министър. 

Продължават и мерките 60/40 и 80/20, които могат да се ползват например в хотелите, където има частично затваряне, както и програмата "Родители в заетост", при която държавата дава възможност на семействата сами да изберат човек, който да се грижи за децата им и му осигурява минимална работна заплата и осигуровки.

Министър Сачева допълни, че на този етап не се обмислят нови мерки или обединяване на съществуващите такива.

Водещи

Най-четени