Дянков: До две години сегашното харчене ще доведе до вдигане на данъците 06.12 | 10:55

Експертна комисия с мен, Костов и Орешарски може да помогне на Борисов, казва още той

От iNews.bg

Бившият министър на финансите в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков прогнозира повишаване на данъците до две години. "Предполагам, че трябва да се вдигнат данъците през следващите години, защото се повишиха социалните придобивки", каза той пред бТВ, предаде БГНЕС. Според него най-вероятно това ще се случи до 2 години. Дянков смята, че може да се повиши ДДС, защото той се събира по-лесно.

Бившият финансов министър коментира и начина, по който са вдигнати пенсиите и другите социални придобивки през последните месеци. Според него парите за тях трябва да се вземат от други пера в бюджета, които да бъдат съкратени, а не да се взимат нови заеми. Например, да се намалят парите за отбрана. "Трябваше да се направят други промени в бюджета, не да се харчи повече”.

Той предлага в помощ на кабинета да бъде създадена комисия от експерти, сред които да влязат не само той, а също така бившите премиери и финансови министри Иван Костов и Пламен Орешарски. Тази комисия трябва да бъде независима и експертна.

"Смятам, че правителството трябва да се облегне и на други експерти извън парламента и правителството. Така се прави и в повечето европейски държави", каза Дянков.

Според него правителството тича след кризата. Той го призова повече да слуша бизнеса.

"Кабинетът трябва повече да се слуша бизнеса. Сега имаме повече знания за това какво се случва с коронавируса. Вече имаме примера на разговори в други страни между правителствата и бизнеса", заяви Дянков и препоръча да се използва този опит и у нас.

Бившият финансов министър също така предупреди, че кризата, която е обхванала в момента бизнеса, може да се прехвърли и върху банките. "Рискове има. Намираме се в ситуация, когато бизнесът вече изнемогва, скоро тази криза може да се прехвърли и към банките. БНБ действа добре в тази ситуация", смята Дянков. 

Водещи

Най-четени