Петков и Василев ще опитат да запълнят ниша в отношенията граждани-политици 16.09 | 19:14

Новото служебно правителство трябва може да се изправи пред кризи

От iNews

"Очевидно имаме леко сменен фокус, който вече не е ревизия на предишното управление, нито е амбициозната задача за възстановяване на институционалната среда, която си беше поставил предишния кабинет. Очевидно този наратив, този разказ вече се изчерпал от гледна точка на служебното правителство и на самия президент Румен Радев",  каза за БНР политологът Христо Панчугов във връзка с назначеното от президента ново служебно правителство.

По думите му както предишното служебно правителство, така и това няма да успее да излезе от ситуацията, в която посочва какво не работи в българската държава.

"Ние не видяхме нито един истински опит да се постави ясен и приоритизиран дневен ред за излизане от тази институционална криза, въпреки че това служебно правителство управляваше много по-дълго, отколкото е стандартно за едно служебно правителство за България. Дали това е заради липса на хоризонт, или липса на възможност на самото правителство да направи такова нещо е важен, но второстепенен въпрос. Истинският проблем е дали тук тези министри и служебното правителство ще намерят сили да се изправят пред предвижданите кризи, които ни очакват през есента или ще паднат жертва на желанието за запазване на относително позитивен имидж на Румен Радев в неговата предстояща президентска кампания", допълни в предаването "Нещо повече" Панчугов. 

Христо Панчугов коментира и обявеното намерение от бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, че заедно с бившия министър на финансите Асен Василев влизат в политиката и ще бъдат част от политическия живот.

"Имайки предвид, че тези двама български политици бяха министри повече от два месеца, в този смисъл да се питаме къде ще се позиционират изглежда странно за всеки нормален политически проект. До този момент те би следвало да са дали достатъчно ясни сигнали за това как си представят тяхното участие в политиката от гледна точка на политическа визия, ценности, хора които те биха искали да представляват. Това до този момент не е направено. Това, което знаем за тях двамата, е, че са двама харесвани политици, много причини има за това, които ще се опитат да запълнят една ниша, вакуум в отношенията граждани и политици".

Най-четени