Донев: Доводите на нидерланския премиер за неприемането ни в Шеген са неубедителни 05.12 | 12:00

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство

От iNews

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да "надделее разумът" в партньорите от Шенген.

"Имаше две проверки за изпълнение на критериите за членство на страната ни в Шенген. И двете завършиха с положителни за България доклади. В допълнение посолството на Австрия в София имаше проверка, също положителна. Резултатите от тези проверки категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген. За съжаление, Нидерланската страна избра да не участва в тези проверки. В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност по изпълнение на критериите от България за членство в Шенген от България са не само неубедителни, но и противоречат на решенията на всички държави членки и на становището на ЕП."

Това заяви премиерът Гълъб Донев в Министерския съвет. По-рано той проведе среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков. Поводът е ветото, което Нидерландия наложи на България за членство в Шенген, съобщава БНР.

Най-четени