Гешев, Борисов, Барселона 25.07 | 12:00

С кое политическо дело се е справила прокуратурата, та да очакваме да доведe "Барселонагейт" до успешен финал?

От iNews

С мълчанието си досега за прословутата къща в Барселона българската прокуратура сама се вкара в любовен триъгълник, подобен на филма на Уди Алън "Вики, Кристина, Барселона". В ролята на властния художник влезе бившият премиер Бойко Борисов, за когото Иван Гешев вече втора година като главен прокурор, а преди това и като зам. главен прокурор не смее да каже и дума. Но това мълчание не може да продължава много дълго, ако политическата конюнктура в София се промени по неудобен за Борисов и Гешев начин. Тогава къщата в Барселона може да се използва не само за превръщането на падналия от власт Борисов в обвиняем, но и като аргумент за искане за оставката на Гешев - ако над разследването се отвори чадър.

Досега беше много удобно и за Борисов, и за Гешев с този казус да се занимава прокуратурата в Испания. Това разтоварваше Гешев от отговорността да води проактивно разследване, а Борисов можеше да бъде почти сигурен, че Испания няма да предприеме твърди действия срещу голям политически лидер на партньорска държава. Испанските власти обаче върнаха паса и сега топката отново е в полето на Гешев.

Ако някой е очаквал, че испанската прокуратура ще стигне до дъното на "Барселонагейт" вместо хората на Иван Гешев и ще поднесе на тепсия отговора

замесен ли е Борисов в пране на пари,

жестоко се е излъгал. Разследването, в което протича и името на вече бившия премиер и лидер на ГЕРБ, е прехвърлено в България, защото българските магистрати са уверили испанските си колеги, че също разследват казуса и даже са по-напреднали в процеса. Има логика. Само че при нормално функционираща прокуратура, която не е политически обвързана и чиято цел е да разкрие престъпление, а не да удари или изпере някого. Българската прокуратурата не е такава - главният прокурор е абсолютно безконтролен, разполага с неограничена власт и досега не е показал, че може да проведе обективно разследване, особено срещу хора с власт (официална или задкулисна).

Новината за прехвърлянето на делото "Барселонагейт" се разбра по странен начин. В навечерието на предсрочните парламентарни избори един от замесените в аферата - бизнесменът Йордан Христов, обяви в платена публикация до БТА, че разполага с документ от испанската прокуратура, че разследването е прекратено. Странно защо обаче той не показа документа. Което не попречи на куп медии да разпространят безкритично твърденията му. Яснота внесе евродепутатът Елена Йончева, която преди години също сигнализира българската прокуратура за "Барселонагейт". Тя поиска информация от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания. Алехандро Лусон Кановас й отговори, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и факти. "Тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската да продължи разследването", обяснява Кановас. Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти или лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, разследването се поема от една от тях.

От писмото, показано от Йончева, става ясно, че българската прокуратура е изпратила поисканата от Испания информация на 12 март 2021 г. Не се уточнява каква е тя. На 31 май 2021 г. испанците прехвърлят цялото разследване на българските си колеги. Месец и половина по-късно обаче българската прокуратура не дава никаква информация по случая. "Сега" много пъти безуспешно търси по телефона говорителката на Гешев Сийка Милева. Въпроси по темата преди повече от седмица бяха изпратени и до пресслужбата на прокуратурата, но както обикновено се случва, и те потънаха някъде. Докато на 20 юли шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обяви по време на брифинг, че спецпрокуратурата води разследване за пране на пари още от миналата година, Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото и повдигнати обвинения няма.

5906/2019. Това е номерът, зад който във Върховната касационна прокуратура се крие разследването "Барселонагейт". Той поне е цитиран от прокурор Кановас. В общодостъпния регистър на преписките за него пише, че от 15 юни се "очакват материали от друг орган за решаване на преписката".

Любопитно е, че точно преди хората на Иван Гешев да пратят в Испания материалите, с които да убедят колегите си колко са напреднали в разследването, българската прокуратурата официално твърдеше, че 

делото "Барселонагейт" на практика е на трупчета

В официалните си отговори до евродепутатите през февруари т.г. Гешев обяви, че няма нова информация по случая. Няколко месеца по-рано - през септември 2020 г., Гешев обясни на европарламента, че след сигнал от БОЕЦ Специализираната прокуратура е започнала преписка по публикацията в "Ел Периодико" от февруари 2020 г. Тогава изданието писа, че испанските власти разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Ema BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Става дума  за луксозно имение в каталунския град, в което живееше Йовчева с дъщеря си Ема. Въпреки че за нейн собственик се афишира бизнесменът Александър Чаушев, къщата е апортирана във фирма на младата жена и нейния баща Георги Йовчев. Веднага след избухването на скандала имотът бе освободен и обявен за продажба.

Според българската прокуратура след като е била сезирана от БОЕЦ, тя е снела обяснения, включително от Борисов, възложила е данъчни ревизии и проверки на граждани и фирми, потърсила е съдействие от Великобритания и от Испания. От Испания обяснили, че разследването е класифицирано като "поверително" и затова българската прокуратура може да получи информация само в пряк контакт между наблюдаващите прокурори. На 22 юли 2020 г. в Испания е пратено името на наблюдаващия спецпрокурор от София. "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период съдебните власти в Испания все още не са се свързали с българските власти", се оплакаха от прокуратурата миналия септември. Тогава версията на българските власти бе, че не могат да приключат разследването, докато испанците не им пратят информация.

Има още един интересен детайл - от документите излиза, че 

българската прокуратура ежегодно започва да работи по "Барселонагейт"

В писмото на прокурор Кановас до Йончева е цитирана една преписка от 2019 г. В края на февруари 2020 г. държавното обвинение обяви, че се е самосезирало по публикацията в "Ел Периодико". Вероятно точно за тази преписка от 2020 г. обяснява Гешев в отговорите си до ЕП. 

Колкото и преписки да се нароят обаче, прокуратурата досега не е намерила за нужно да информира публиката дали по някоя от тях има данни за извършено престъпление от Борисов, нищо че доскоро той беше премиер. Нито качи на сайта си протокола от неговия разпит, както е правила с други разпити. Вероятно, за да не видим, че разпитът е монолог в стил "джипка тв".

Елена Йончева разкри, че Йовчева има и фирма - Ema BGS SL, която няма дейност, но има впечатляващи приходи, идващи от хора от близкото обкръжение на Бойко Борисов. През май 2019 г. Йончева обяви, че 1.7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата. Управител на дружеството е манекенката, а впоследствие и нейният баща. Йончева твърди, че проследяването на парите води до трима души - Иван Саздов, управител на Tенис клуб "Банкя" ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г., неговия съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на фирма "Ипон", и Йордан Христов, управител на "Спортни имоти Приморско".

Междувременно Йовчева се омъжи за Йордан Христов. Неотдавна бившата Мис България Ивайла Бакалова разказа как й е помогнала да се установи в Дубай, защото

"това е семейството на премиера, макар и той да не го признава"

Затвореният бутик и фирмата Ema BGS S.L. пък бяха купени от съпругата на бивш съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, показа разследване на BIRD . Магазинът е станал собственост на Росица Велкова - бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тя, от своя страна, го е продала на бившата съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. Българската прокуратура обаче едва ли ще разнищи всички тези връзки безпристрастно и обективно. За да бъде накарана прокуратурата да види поне част от мрежата и актьорите в този скандал, Гешев трябва да бъде допингиран политически. Защото съдебната система в България работи само така.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: "Сега"

Водещи

Най-четени