Радев: Спортът може да помогне за изкореняването на агресията в училище 30.11 | 15:29

В развитите държави той е част и от политиките за икономическо развитие, каза президентът

От iNews.bg

"Насърчаването на спорта може да ни върне самочувствието, ще даде здраве на младите и на нацията, ще спести огромни разходи за здравеопазване. Спортът може да спомогне и за изкореняването на агресията в училище, в дома и по улиците". Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес беше гост на тържественото събрание, с което Национална спортна академия "Васил Левски" отбеляза 75-та си годишнина.

Началото е поставено през 1942 г. с указ на Цар Борис III, с който се създава Държавното висше училище за телесно възпитание – седми по ред университет за тогавашна България. "Още тогава държавното ръководство на България осъзнава ролята на спорта за общественото развитие и полага основите на новото висше училище. През всички тези години НСА отстоява своята мисия да утвърждава ценностите на спорта, олимпийските идеали и да развива спортната наука", каза държавният глава.

Президентът подчерта, че спортът далеч не е само физическо усилие, а развива също бързината и гъвкавостта на мисълта, изгражда характера, възпитава в екипен дух, спортсменство, обединява нацията, сближава хората и носи мир. "В развитите държави спортът вече е част и от политиките за икономическо развитие на страната", добави Румен Радев.

В словото си президентът подчерта също така, че дълбоката обществена криза през последните десетилетия не е подминала и българския спорт. "Държавата се отдръпна от финансирането на спорта, отдръпна се от много важни помощни, регулаторни, контролни и обединяващи функции", каза Румен Радев. По думите на държавния глава това е и причината напоследък да сме доволни и от спечелването на един медал от олимпиада, а за спортна култура сред българската младеж е трудно да се говори.

Обръщайки се към преподавателите и академичния състав на НСА, президентът Радев благодари за всичко, което са направили и продължават да правят за българския спорт, и които, по думите му "създават треньори, методисти, учители, които продължават да палят искрата на спорта сред младите хора и да развиват наука на най-високо ниво".

По време на тържественото събрание държавният глава Румен Радев връчи Почетния знак на Президента на Републиката на ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, който от своя страна му подари стилистична пластика на арката на НСА. На събитието присъстваха представители на изпълнителната и местната власт, ректори на университети, студенти и възпитаници на академията.

Водещи

Най-четени