Радев: Трабва ни по-добра инфраструктура към Черна гора 12.07 | 15:44

Подгорица ни кани да строим електропровод и да изнасяме ток за Италия

От iNews.bg

Една от обсъдените с президента Филип Вуянович стъпки за подобряване на свързаността между България и Черна гора е откриването на пряка въздушна линия между Подгорица и София, стана ясно от думите на българския държавен глава.

Президентът Вуянович е отправил покана към България да се включи в проекта за изграждането на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море. "Имаме покана от Черна гора да участваме в този проект и България може да изнася електроенергия и то при много изгодни цени", заяви Румен Радев.

Българският държавен глава призова за прилагане в скоро време и на вече подписаните споразумения между двете страни в областите на търговията, икономическите отношения и туризма. Едно от тях е за съвместното предлагане на туристически услуги, което ще увеличи обмена на почиващи между двете държави. "България е особено привлекателна като дестинация за зимен и планински туризъм сред черногорците", уточни Румен Радев.

През втория ден от посещението си в Черна гора, президентът Румен Радев посети заедно със своя колега президента Филип Вуянович двореца на черногорския крал Никола I, както и сградата на първата българска дипломатическа легация в Цетине. България е една от първите държави признали независимостта на Черна гора преди 139 години.

Водещи

Най-четени