Запис от доказателствата срещу ТАД Груп: „Правителството трябва да си замине“ 01.08 | 16:00

Прокуратурата изкара наяве част от събраните до момента материали за хакерската атака срещу НАП

От iNews.bg

9 часа и 26 минути след публикуването на открадната база данни на НАП, търговският директор на "ТАД Груп” Георги Янков разговаря с непознат по телефона, като му казва: "правителството трябва да си замине…”. Това става ясно от доказателствения материал по случая, събран в хода на разследването. Днес Специализираната прокуратура разпространи части от събраните доказателства, предаде БГНЕС.

От доказателствата е ясно, че хакерите са събирали данни за прокурори и следователи в папка "Ne se chistiiiii”.

Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Публикувани са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд:

"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти”.

Във видео запис от камера на терасата на офиса на "ТАД Груп” търговският директор на фирмата Георги Янков разговаря с непознат по телефона като му казва: "напротив… то би трябвало да създаде работа за нас по принцип”… "да не говорим, че Бивол разполагат с информацията от две седмици…”, "… директно с Атанас Чобанов от Бивол се говори… имай предвид, че те не са пуснати всичките…те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос….. правителството трябва да си замине със всички…със всички”.

Разследващите са установили, че на 9 юли, 6 дни преди да бъде изпратен мейл до медиите с линка с базата данни, че от служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения по ЕГН за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски.

От доказателствените материали става ясно още, че в личния телефон на Кристиян Бойков е намерен файл, съдържащ лични данни на лица, заемащи висши държавни длъжности, на народни представители, на съдии, на областни управители и на кметове.

От прокуратурата също така съобщиха, че Бойков е експлоатирал пропуски в сигурността на сайта на Агенция "Митници”.

Апелативната специализирана прокуратура протестира мярката за неотклонение парична гаранция на собственика на "ТАД Груп” Иван Тодоров. В сряда той бе пуснат под гаранция от 100 хиляди лева.

Действията по разследването продължават. 

Водещи

Най-четени