Биков: В парламента се сформира ново мнозинство на база задкулисни действия 21.04 | 10:46

Излуъгахте собствените си избиратели и ще платите непосилна политическа цена за това, обърна се той към ИТН, ДБ, ДПС и ИМВ

От iNews.bg

Новото мнозинство в 45-ото Народно събрание, в което влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън" функционира целенасочено и организирано не на база на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им.

Това заяви от парламентарната тридбуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на БГНЕС.

Каква е общата идейна база на "Има такъв народ" и "Демократична България", че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента, запита Биков и изброи решенията за част от новите парламентарни комисии.

Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие, запита още Биков. 

 

Ето и пълния текст декларацията на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която Биков изчете от трибуната:

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Затова ние няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им.

По време на петъчното заседание на Народното събрание, новосформираното мнозинство избра свои председатели на трите най-важните комисии в парламента. С гласовете на "Има такъв народ", "Деморатична България", ДПС, БСП и "Изправи се! мутри вън", за председател на Комисията по правни въпроси беше избран господин Радостин Василев от "Има такъв народ". С гласовете на същите партии за председател на здравната комисия беше избран Александър Симидчиев от "Демократична България". Най-ясно това ново мнозинство обаче пролича при гласуването за председател на Комисията по бюджет и финанси, когато БСП реши да не подкрепи кандидата на "Демократична България" Георги Ганев. Оказа се, че при първото гласуване партиите на протеста "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън", не успяха да преодолеят кворума. Това се случи на второто гласуване, след като господин Йордан Цонев от ДПС направи процедура за поименна проверка, която установи нов кворум. Така Георги Ганев беше избран за председател на една от най-важните комисии в парламента с 45 гласа от "Има такъв народ", 27 гласа от "Демократична България", 14 гласа от "Изправи се! Мутри вън" и 24 гласа от ДПС. Въздържали се бяхме 66 депутати от ГЕРБ – СДС и 38 депутати от БСП. Изводът от този резултат е само един – без подкрепата на ДПС, господин Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на бюджетната комисия.

Уважаеми колеги,

Далеч сме от илюзията, че тези политически действия са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". Не вярваме и в обясненията, че кандидатурите на партиите на протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни.

Припомняме, че Парламентарната група на ГЕРБ – СДС предложи за председател на здравната комисия безспорната кандидатура на проф. Григор Горчев, която беше отхвърлена от същото това мнозинство. Затова ние вярваме на политическите факти, а не на Вашите обяснения. А политическите факти дотук са симптоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например, кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа от ДПС? Каква е общата идейната база на "Има такъв народ" и "Демократична България", че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента? Къде бяха проведени тези преговори? Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие?

Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси, като например: Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън"? Кои са преговарящите? Каква е логиката на поведението на "Демократична България" да отхвърли изобщо идеята за публични разговори с ГЕРБ, които предлагаме ясна структура, състав и програма на правителство и да обяви пълна готовност за разговори и частична готовност за подкрепа на хипотетично правителство на "Има такъв народ", чиито структура, състав и програма все още не са оповестени публично? Да не би да сте узрели за идеята на господин Мустафа Карадайъ, който от няколко години предлага да се състави програмно правителство, което в своята надпартийност да се превърне във временен параван за политическа безотговорност? През последните 30 години ние помним две такива правителства – това на Любен Беров и това на Пламен Орешарски. Нещо повече – помним как завършиха тези две управления, какви бяха икономическите и обществените последствия от тях и кой плати цената за безотговорността и безвремието. Ако не помните всичко това може да се допопитате до колегите от БСП, които със сигурност помнят.

Уважаеми народни представители от новото мнозинство,

Макар, че спечелихме изборите с 8% преднина пред втората политическа сила, ние, от ГЕРБ, сме готови да бъдем опозиция. В подобни моменти на подмяна на народния вот и оттегляне от предизборните заявки за прозрачност и борба със задкулисието в тази зала трябва да остане и някой, който да посочва и огласява политическите факти. Ние сме уверени в силите и възможностите си, защото зад нас стои победата и подкрепата на над 800 000 български граждани. Срещу нас стоят загубата, лъжата и омразата. Затова сме уверени, че ще спечелим и тази битка, чийто изход още днес изглежда предизвестен. Предупреждаваме Ви, че политическата цена, която предстои да платите, за това че излъгахте собствените си избиратели, ще бъде непосилна за повечето от вас. Подмяната на демократичния избор на българския народ няма да бъде забравена дълго време, така както не е забравена подмяната от времената на Беров и Орешарски. Не робувайте на фалшивите илюзии, че популистките законодателни инициативи, ще могат да скрият тайните договорки, безотговорността и последствията от тях. Ние ще бъдем тук, за да не позволим това да се случи.

Водещи

Най-четени