Около 300 000 шофьори на ден нарушават правилата за паркиране в София 11.11 | 07:55

Паяци, глоби, а скоро и електронни фишове ще "чакат" нарушителите

От Цанка Донкова

Колата днес се превърнала не само в удоволствие, но и в необходимост за повечето от нас. Всеки един шофьор обаче сядайки зад волана освен улеснение се нагърбва и с куп затруднения. Едно от най-сериозните е къде да паркира. Не само таксите за Зелена и Синя зона създават ограничения, а понякога и липсата на каквито и да е парко места.

Все пак има и недобросъвестни шофьори, които решават да заобиколят правилата и всеки ден паркират колите си в градинки, паркове и детски площадки в София. В техния случай обаче се намесва паякът.

Справка на Столичния инспекторат показва, че 1270 автомобили са били вдигнати директно от тревата. Всеки ден инспекторите обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките. Отделно служителите разполагат и с един паяк, който да въдворява ред в парковете, като на ден той успява да захапе едва по 9 коли, съобщава в. "Монитор".

За вдигане на автомобили от зелени площи и детски площадки се работи и по сигнали на граждани, подадени на горещ телефон. В последно време едни от най-честите сигнали са за нарушители, които са паркирали колите си върху тротоарите така, че майките с колички не могат да минат и са принудени да се разхождат по улиците. Столичани ставали все по-непримирими към паркираните коли в детските площадки, дори ако возилата са оставени върху асфалтиран участък, а не в тревата.

Глобата за паркиране в зелена площ, паркове и градини е от 100 до 500 лв., докато санкцията с фиш е от 20 до 50 лева. Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специалния стикер, който му дава това право, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева.

Общината планира да въведе и електронни фишове за наглите шофьори, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища. Снимките ще се правят от служители на Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили, и после ще се изпращат на собствениците.

Целта е тази практика да замени репатрирането с паяците, които обслужват районите извън платените зони в града. Така столичани, вместо да се бъркат с 60 лв. за паяк, ще плащат глоба по фиш от 20 лв. до 50 лв. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас, Русе. До крайната мярка се стигнало, след като служители на КАТ обяснили в комисията по транспорт, че на територията на София паркират около 300 000 нарушители на ден.

Водещи