Баща използвал детето си, за да прекара пари през границата 23.08 | 16:49

Друг мъж искал да пренесе €85 500 през митницата на столичното летище

От iNews.bg

Недекларирани 29 650 щатски долара и 3 500 евро задържаха митническите служители със съдействието на Гранична полиция на ГКПП- Капитан Андреево при щателна митническа проверка на лек автомобил. На 18.08.2017 година на трасе "Входящи леки автомобили и автобуси" пристига лек автомобил управляван от мъж, с инициали Х.С. на 51 години, който пътувал с жена си и сина си и още двама пътници, всички български граждани. На митнически пункт Капитан Андреево всички пътуващи в колата заявили, че не пренасят стоки или валута за деклариране. При последвалата щателна митническа проверка митническите служители откриват 26 650 щатски долара и 3 500 евро в различни купюри, в чанта, която била преметната през врата на малолетния син на водача на автомобила. Пред митническите служители и в личните си обяснения бащата заявил, че парите са негови.

На нарушителя Х.С. е съставен акт по Валутния закон тъй като не е декларирал пренесените от малолетния му син през границата на страната от трета страна /Република Турция/ парични средства, подлежащи на деклариране. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство. Недекларираната валута с левова равностойност 57 127.65 лева е иззета и подлежи на отнемане в полза на държавата. Работата по случая продължава.

При друг случай 85 500 недекларирани евро задържаха митнически служители от отдел "Борба с наркотрафика" в Митница Аерогара София. Парите са открити на 19.08.2017г.,  в пътник, гражданин на Саудитска Арабия, пристигащ с полет от Истанбул. По метода анализ на риска пътникът е селектиран и спрян за проверка при преминаването му през зелен коридор "Нищо за деклариране". При проверката на багажа му са открити и недекларираните пари, които са в купюри по 500 евро. По случая е образувано досъдебно производство по описа на митница Аерогара София. Разследването се води под ръководството на Софийска Районна прокуратура.

Водещи

Най-четени