Емил Димитров: Хората, с които работим срещу водна криза по Черноморието, лъжат 06.01 | 18:19

Тримата явно имат услужлива памет и забравят цяла година работа, казва екоминистърът

От iNews.bg

Изявление на министъра на околната среда и водите Емил Димитров във връзка с водата за Черноморието:

По повод проведената пресконференция на областния управител на Врана Стоян Пасев, директора на ВиК Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, шефа на ВиК Бургас, считам, че е важно за всички граждани по нашето Черноморие да узнаят следното:

Дирекция "Управление на водите" при МОСВ, още януари месец, когато бях на 5-6 дни министър, ме уведоми за проблемите с язовир "Камчия". Веднага свиках извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите (ВКСВ), представители в който имат и ВиК дружествата. Тогава единодушно беше взето решение с месечните графици за използването на водите от язовир "Камчия", считано от месец февруари 2020 г. да бъде поставено условие ВиК-дружествата да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването. От януари миналата година, до януари тази година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение. Например през месец юли ВиК Варна надвиши определения им лимит, за което беше издадено предупреждение на управителя на дружеството г-н Вълканов.

През целия период имаше редица медийни изяви и интервюта от господата Вълканов, Пасев и Тенев по темата за водоснабдяване на Бургас и Варна от язовир "Камчия". С двамата управители бяха проведени многократни срещи по темите – язовир "Ахелой", язовир "Порой", язовир "Цонево" (Георги Трайков) и водоснабдяването на Варна от Девненските извори. През месец септември беше проведен нов Висш консултативен съвет по водите. На 28 септември с писмо с изходящ №08-00-1033/28.09.2020 г. г-н Вълканов, г-н Пасев и г-н Тенев бяха запознати с актуалното състояние на яз. "Камчия". Включително им беше предоставен предварителен график за потребление, от който беше видно кога свършва водата, намираща се в язовир "Камчия" и им беше дадена възможност да вземат отношение, както по графика с ограниченията, така и с предложения за алтернативно водоснабдяване. Не постъпиха никакви предложения и не бяха предприети никакви действия.

След проведена среща с министър-председателя и в изпълнение на негови указания, на 1 декември, в град Бургас беше проведено заседание на шестима областни управители – на Търговище, Шумен, Врана, Бургас, Сливен и Ямбол, на директорите на Басейнови дирекции, на "Напоителни системи", на кметовете и директорите на ВиК дружествата. Там отново им бяха дадени указания за предстоящите ограничения от язовирите "Камчия", "Тича", "Ястребино" и "Асеновец". Изрично беше упоменато, че с цел недопускане на водна криза по Южното Черноморие, на Варна ще бъдат наложени ограничения и градът  следва да се пренасочи към Девненските извори и с което кметът на Варна Иван Портних и ВиК Варна се съгласиха.

На г-н Ганчо Тенев беше възложено да предприеме действия на яз. "Камчия", яз. "Ахелой" и яз. "Порой" да бъдат изградени две деривации от язовирите "Порой" и "Ахелой" до деривация "Китка", захранваща Бургас, както и за изграждането на понтонни съоръжения на водовземната кула на яз. "Камчия" с цел създаване на допълнителна възможност за черпене на водни маси от мъртвия обем на язовира при необходимост.

От днешното интервю на тримата разбирам, че всичките тези действия - 11 пъти месечен график, многобройни срещи, медийни изяви, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерски съвет с взети решения относно яз. "Порой" и яз. "Ахелой", възлагането на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители, никога не са се случвали. Те не помнят нищо.

 

За да могат гражданите от Българското Черноморие да си създадат вярна картина кой лъже и кой не, срещу всички техни думи, изречени днес, ви изпращам:

-        Линк към всички месечни графици, които МОСВ е издавало и които са общодостъпни и не могат да се променят;

-        Писмо от 28.09.2020 г. до областния управител на Варна Стоян Пасeв, в което ясно и точно е описана информацията за състоянието на яз. "Камчия" за години назад, описани са количествата вода, които ще се подават от месец октомври 2020 до месец април 2022 г., както и схемата, която беше изпратен до г-н Пасев, г-н Вълканов, г-н Тенев, кметовете на Бургас и Варна.

От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на трите лицата по медиите през годината по тази тема, която днес от техните думи разбрах, че никога не са знаели за нея. За мен като министър винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода. Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им, както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си. Обаче хората не ги интересува кой, кога има услужлива памет или кой, кои пари иска да усвои или партия да подкрепи, или нападне. За мен въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си.

Водещи

Най-четени