АДФИ с нов шеф 10.07 | 09:20

Министърът на финансите Асен Василев назначи Стефан Белчев за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция

От iNews

Министърът на финансите Асен Василев назначи Стефан Белчев за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), след като на 1 юли 2021 г. освободи от длъжността досегашния директор Георги Начев.

Стефан Белчев има 25 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Завършил е магистърската си степен по икономика в СА "Д. А. Ценов" гр. Свищов. Притежава научна степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". Поетапно е привлечен като финансов експерт в Главно управление на "Държавен финансов контрол", като след това е работил като държавен вътрешен одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2006 е директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите, а от 2016 - директор на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в МФ.

Мотивите за промяна в ръководството са базирани на извършени проверки на ефективността на работата на АДФИ, по време на които е установено системно неизпълнение на задълженията по ръководство и контрол на дейността на Агенцията и постигане в достатъчна степен на основната цел на държавната финансова инспекция – защита на публичните финансови интереси.

Направените констатации се отнасят за пропуски в организиране на работните процеси в АДФИ и фактът, че по по-голямата част от получените сигнали, жалби и предложения от физически и юридически лица не са извършени финансови инспекции.
 Министерство на финансите

Водещи

Най-четени