Ясно е кой ще проектира и строи втория лот на „Струма“ край Кресненското дефиле 08.12 | 15:29

Офертата на българо-португалския консорциум е класирана на първо място в конкурса

От iNews.bg

Определен е изпълнителят в обществената поръчка за проектиране и строителство на втория лот от новото трасе на магистрала "Струма", който ще преминава източно от Кресненското дефиле. Лот 3.2.2 е с дължина 10,4 км от платното за София в участъка Крупник - Кресна. На първо място е класирана офертата на ДЗЗД "АМ СТРУМА – 3.2.2.", в което участват: "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД, "ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД.

Цялата близо 24-километрова нова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно. Строителните дейности на лот 3.2.2, както и на първия – лот 3.2.1, ще могат да стартират след изпълнение на ангажиментите, поети пред Европейската комисия. А именно - допълване на екологичната документация спрямо специфичните цели за видовете и местообитанията, предмет на опазване в двете защитени зони от мрежата Натура 2000, през които преминава лот 3.2 на АМ "Струма", намаляване на натиска от трафика върху природата и повишаване на безопасността в отсечката от Е-79 през дефилето. За лот 3.2.1 също има избран изпълнител от 15 ноември 2019 г. Това е ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1, в което са: "ГРОМА ХОЛД" ЕООД, "ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА" АД, "ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД" АД, "ПЪТПРОЕКТ" ЕООД и ВАХОСТАВ-СК" а.с., но още не е подписан договор за строителство.

В "Профила на купувача" на www.api.bg e публикувано решението за класиране на участниците в откритата тръжна процедура за лот 3.2.2. Предложената стойност за изпълнение е 475 199 280,27 лв. без ДДС, а срокът е 1556 дни.

Съгласно идейния проект, лявото платно на лот 3.2.2 е участък с дължина 10,4 км. В него е включен и обходния път на гр. Кресна, който е 5,5 км. При км 400 от обходния път на Кресна се предвижда изграждането на площадка за краткотраен отдих, с електричество, вода и канализация. Според идейния проект в участъка са предвидени 4 тунела със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Както и 10 виадукта с приблизителна дължина около 3,6 км, 9 пресичания със селскостопански пътища. Чрез пътен възел "Кресна" - при 401-ви км, ще се осигурява движението в посока Кулата, София, път I-1 и връзката на лот 3.2.2 към участъка на лот 3.3 на АМ "Струма".

Другият участък - лот 3.2.1, е с дължина 13,2 км. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възела: п. в. "Полето" при 379-ти км, който ще осигурява достъпа от Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София; п. в. "Мечкул" при 384-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София; п. в. "Стара Кресна" при 387-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София. В участъка са предвидени 3 тунела със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Съгласно идейния проект са предвидени 10 виадукта с обща дължина около 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези. За лот 3.2.1 стойността за изпълнение е 499 999 919,92 лв. без ДДС и срок 1556 дни.

Водещи

Най-четени