Жега! 44 градуса в Русе и Плевен счупиха всички рекорди 01.07 | 19:00

Заради горещитиге днес в страната починаха петима души, имаше и много колабирали

От iNews.bg

Почти навсякъде в страната на 1 юли, с изключението само на населените места по морето – днес бяха измерени най-високите температури, регистрирани за деня, откакто се води статистика, предаде бТВ. Заради жегите днес в страната починаха петима души, имаше и много колабирали.

Най-топло в първия следобед на юли бе в Русе, сочат данните на метеоролозите. В Плевен и Шумен пък бяха счупени десетилетни температурни рекорди за датата 1 юли.

43° беше днес в Сандански. Само с градус по-малко – 42°, беше в Лом. 41° стигнаха температурите в Кнежа, Ловеч, Свищов и Пловдив. В Хасково, Карнобат, Сливен, Силистра и Плевен термометрите в най-топлия момент показваха 40°. В София беше 39°.

От НИМХ обясниха, че е обичайно времето в началото на юли да бъде горещо, но поясниха, че някои от измерените температури са малко над нормата.

1938016

Добрата новина е, че от утре го дават поне с 4-5 градуса по-хладно, ако при температури от 35-38 градуса може да се говори за хлад.

Русе изби рибата с жега

43.3 градуса са измерени в Русе в 15.00 часа, съобщиха за Дарик от метеорологичната станция в града. Най-вероятно обаче температурата ще се покачи още до 18.00 часа, казаха специалистите. Това е рекорд за тази дата, а по-високи са били градусите на 26 юли 2000 г., когато термометрите са отчели 44 градуса.
 
Трима пациенти са настанени в отделението по кардиология в русенската болница след проблеми със сърцето, дължащи се на високите температури.
 
Една жена е колабирала от жегите, но след оказване на помощ и оводняване е освободена за домашно лечение, съобщиха от терапевтичния кабинет. Двама са прегледани с оплаквания за световъртеж, но състоянието им вече е стабилно. 

Плевен с рекорд след 115 години

В Плевен е постигнат температурен рекорд за този ден за период от над 115 години насам. Измерени са 40 градуса температура на въздуха на сянка към 15.00 часа, което е по-висока температура с 3 градуса в сравнение с максималната, която е била измерена за този ден през 1963 година.

От началото на метеорологичните наблюдения и измерванията на температурата в Плевен, които са от началото на 20 век, няма регистрирана по-висока температура за този ден, казват синоптици.

Почти 80-годишен температурен рекорд падна на 1 юли в Шумен. Термометрите заковаха 37,2 градуса по Целзий, като досега най-топло на 1 юли е било през 1938 година. Тогава живакът е стигнал до 34,4 градуса и досега по-топъл 1 юли не е имало.

Най-четени