ЦИК повторно обработва изборните резултати 27.05 | 08:22

Предстои да стане ясно дали има преференциални размествания в листите на БСП и Реформаторския блок

От iNews.bg

Има данни за разместване в листите на Коалиция за България и Реформаторския блок в резултат на преференциите, но ЦИК може да ги обяви след въвеждането на всички протоколи.

Това каза в ефира на БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

"По въведените данни, има такава тенденция, само че ЦИК ще може да го обяви, едва след като бъдат въведени в ЦИК всички протоколи, тъй като е възможно да има някакви пропуски и предварителната информация се счита като спекулативна”, каза Нейкова.

ЦИК трябва да обяви окончателните резултати не по-късно от три дни, а избраните евродепутати не по-късно от 5 дни.

Стана ясно, че в ЦИК все още не са пристигнали всички районни избирателни комисии, като остава да пристигнат не повече от 6-7.

"Забавянето е по технически причини, може би повечето данни, които трябва да се попълват в секционните протоколи. Това, че са се забавили заради повечето информация, която съдържа протокола показва, че те са попълнени вярно. Може би днес до обяд ЦИК ще успее да приеме всички протоколи и утре ще обявим окончателните резултати”, уточни Нейкова.

Освен това стана ясно, че в ЦИК тече повторната обработка на изборните резултати.

След приключването й ще стане ясно окончателно дали ще има преференциални размествания в листите на "Коалиция за България” и "Реформаторския блок”.

Първоначалните данни сочат, че има вероятност на първо място в листата на Коалиция за България да застане 15-тия по ред кандидат на социалистите – Момчил Неков. Евродепутатът Светослав Малинов, който е втори в листата на "Реформаторския блок”, пък най-вероятно ще влезе в европарламента на мястото на Меглена Кунева.

След повторната обработка на изборните резултати ще стане ясен и точния брой мандати на българските партии в европарламента.

Според първоначалната обработка на бюлетините ГЕРБ ще излъчи 6 евродепутата, БСП и ДПС – по четири.  "България без цензура” ще има двама свои представители, а "Реформаторския блок” – един.

Водещи