Още корупция, кадрови смени, първи случай на индийския Covid-19 20.06 | 18:00

Кратък седмичен обзор

От iNews

Корупция в различни сектори, маскирана в законосъобразна форма - това според служебния премиер Стефан Янев е реалистичната картина в България. Продължаващи рокади в ръководствата на службите за сигурност, редица други агенции и ведомства. Първи установен случай в страната на индийския вариант на коронавируса. Над 100 000 ученици от седми и десети клас се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Това са само част от по-важните събитие през изминалата седмица у нас.

Язовири са били ремонтирани пет пъти по-скъпо от пазарните цени, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. Язовирите са затревени, празни и неработещи, коментира той след проверката на водоемите "Пазар дере" край Ловеч и "Злати войвода три и четири" край Сливен. За ремонтите им са похарчени близо 5 милиона лева.

Държавното дружество "Автомагистрали" и Държавната консолидационна компания са служели като инструменти за избягване на обществени поръчки за строителство на магистрали и язовири, оповестиха Петков и служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Всички пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си и през юли, обяви служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Мярката за запазване на заетостта 60 на 40 ще продължи да действа.

За да гарантира машинния вот, кабинетът преговаря с производителя за доставка на необходимите устройства, каза министър-председателят Янев.

След преговори Централната избирателна комисия подписа договор със "Сиела Норма" за логистичното и техническото осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27-и юни и на парламентарния вот на 11-и юли.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че са подслушвани политици, общественици и граждани.

Станислав Станчев е новият заместник-председател на ДАНС. Президентът Румен Радев освободи председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и назначи с друг указ Антоан Гечев за председател на агенцията.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви, че заради нарушения от различен характер е освободен началникът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. На нейно място е назначена Даниела Митева.

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов съобщи, че през последните години конкурси в спортното министерство по програми за изпълнение на младежки дейности, превенция на хазарта и на наркотични зависимости са провеждани без външни оценители и без критерии за участие. 

Състезатели по смесени бойни изкуства и председателят на федерацията им Станислав Недков-Стъки влязоха с протестни плакати в сградата на Министерството на спорта. Те се срещнаха с министър Кузманов. Недков твърди, че не е злоупотребявал с държавни средства и че получаваните от държавата суми са много по-малки от данните, изнесени от служебното правителство.

Финансовото министерство оповести списък с 21 души, свързани със санкционираните по глобалния закон "Магнитски" българи.

Прокуратурата е поискала от американските власти информацията, на която се основават констатациите на компетентните органи на Съединените щати по отношение санкционираните по "Магнитски" Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов и свързаните с тях търговски дружества.

Първи установен случай в България на индийския вариант на коронавируса. Пробата е на пациент от Плевен. Над 724 000 души у нас са със завършен ваксинационен цикъл.

Автор: Мария Костова

Източник: БНР

Водещи