Иво Мирчев, относно здравната криза: 7 неща, които правителството не свърши за 8 месеца 02.11 | 15:59

"Цяло лято Борисов обикаляше с джипката и показваше асфалт"

От iNews.bg

В Китай за 10 дни построиха болница, а в България правителството проспа 8 месеца, за да подготви здравната система за есенната COVID вълна. Всички обещания на премиера Борисов от пролетта, когато уверяваше всички, че му е нужно време, за да се адаптира здравната система се оказаха кьорфишек.

Цяло лято Борисов обикаляше с джипката и показваше асфалт (който до 2 г. обикновено се разпада, заради некачествено изграждане), самотен или в компанията на администрацията на някоя гербаджийска община. Цяло лято Борисов се криеше от гражданите и опитваше всякакви фокуси и пируети, за да не подаде оставка.

Резултатът от 8 месеца бездействие виждаме днес - препълнени болници, недостатъчен брой линейки, липса на медици, неадекватни и неаргументирани мерки за справяне с кризата, линейки обикалящи с часове здравни заведения, докато лекари се молят от болница на болница да приемат пациента.

За тези 8 месеца можеше:

1. В голяма степен да се електронизира здравеопазването, за да се намали контактът на лекари с болни, да се спести посещение в болниците на здрави хора и да влезе този процес в 21 век.

2. Да се осигурят достатъчно линейки, така както се намериха пари за нови коли на НСО, например.

3. Да се реорганизира здравната система, за да не се изпитва недостиг на легла (поне).

4. Да се въведат стимули за фирмите служителите им да работят от дома си (там, където е възможно).

5. Да се използват възможностите на поне едно от софтуерните приложения, които бяха разработени. Днес те не се използват от никой, защото държавата не направи нищо, за да влязат в употреба.

6. Държавата да използва подарените ѝ от IT фирмите 15 000 програмистки часа за електронно здравеопазване.

7. Вместо прокуратурата да преследва проф. Асена Стоименова, държавата да синхронизира с аптеките и да се осигурят достатъчно ваксини срещу грип за този сезон. Тази година ваксини няма.

Нито едно от гореизброените не е асфалт, нито пък от него лесно се краде. Това е причината тези стъпки да не бъдат изпълнени, а от министрите в правителството да чуваме все по-нелепи оправдания.

8 пропилени месеци, които днес струват човешки животи. Пълен провал на Борисов и правителството, които днес  опитват да си измият ръцете с лекарите, които поемат реалният товар от тази криза.

Водещи

Най-четени