Мъж почина пред секция! Арестуваха членове на СИК за купуване на гласове 04.04 | 18:00

Арестът е по редица сигнали за купуване на гласове. По информация на предизборния щаб на коалицията в Плевен, в момента полицията взима показания по случая и прави обиски на домовете на задържаните

От iNews.bg

Арестуваха членове на СИК в град Славяново, Плевенско. Акцията е проведена след сигнал на политическата група на Мая Манолова. 

Арестът е по редица сигнали за купуване на гласове. По информация на предизборния щаб на коалицията в Плевен, в момента полицията взима показания по случая и прави обиски на домовете на задържаните.

Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията са получени и от Русе, където цената на глас бе 30 лв., Стара Загора - 50 лв. и Девня - 100 лв. на глас.

Граждани сигнализираха и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

По-късно стана ясно, че мъж е почина, след като е припаднал пред изборна секция. Мъж на около 50 години му е прилошало и припаднал пред изборна секция 53 в Петрич. Той е бил откаран с линейка до болница, където е починал.

В област Благоевград избирателната активност към 12 часа е 17.22 процента, съобщиха по-рано от Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград.

Най-висока избирателна активност се отчита в община Банско - 29.22 процента, следвана от Кресна и Белица, където около 28 процента от гласоподавателите са упражнили правото си на глас. Най-ниска в областта продължава да е избирателната активност в община Благоевград - 11 процента.

Повече от 10 жалби и сигнали са постъпили до 13 часа в РИК - Благоевград, каза Йордан Симонски, заместник-председател на РИК Благоевград. Част от тях са свързани с нарушения на изборния процес, други са за неспазване на противоепидемичните мерки в секционните избирателни комисии. Сигналите се проверяват, а резултатите от тях ще бъдат оповестени по-късно днес, посочи заместник-председателят на РИК.

В една от секциите в Благоевград машината за гласуване е повредена, а проблемът трудно може да се отстрани, каза Симонски. В тази секция гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, такива са осигурени достатъчно, допълни той.

Проверява се сигнал за невъзможност да се осъществи машинно гласуване и в Петрич, съобщиха още от Районната избирателна комисия.

Водещи