Ето какво си пожелават за 2020 година някои от основните партии 23.12 | 16:00

Очаквано, ГЕРБ, БСП и ДПС имат различни виждания за следващата политическа година

От iNews.bg

През 2020 г. ГЕРБ не виждат условия за провеждането на предсрочни избори, от БСП се надяват, че на безвремието в българското общество и политика ще бъде сложен край, а ДПС иска да се върне нормалността, предаде БГНЕС.

Изминава тежка политическа година с провеждането на избори два пъти, което поражда достатъчно напрежение, коментира в интервю за БГНЕС депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Добрата новина за него е, че изборите са минали в рамките на нормалното и задават линията за следващата година.

Депутатът очаква повече спокойствие в политиката с оглед на това, че не се задава нов вот и с възможности за прокарване на по-дълбоки политики. "През следващата година ще има със сигурност предизвикателства. Дори самият държавен бюджет за 2020 година е приет с идеята да бъде максимално ефективен, има доста високи цели по отношение на събираемостта и харченето. Изпълнението на бюджета само по себе си, така както е заложен, една не лоша цел", посочи той.

Биков очаква тежка година в международен план. Най-вероятно трудностите ще започнат с Брекзит. По отношение на твърденията за задаваща се финансова криза, депутатът смята, че това няма да се случи следващата година, а след 3-4. Биков е убеден, че дори и да има трусове за икономиката, няма да е в мащабите на световната финансова криза от 2009 година.

2019 година започнахме с невероятно голяма надежда за промяна, с бурни политически страсти – дори се стигна до там, че парламентарната група на БСП три месеца и половина бойкотира парламента, заяви пред БГНЕС депутатът от левицата Александър Симов.

"Резултатите от изборите обаче, не казвам, че са унищожили, но попариха идеята, че тази година ще е преломната в политическата история. В този смисъл изминалата година беше на много надежди и разочарования. Като гнойни циреи започват да се пукат всички нерешени проблеми на страната. 2020 ще бъде година, в която хората повече няма да могат да търпят. Черната дупка на стабилност и безвремието ще бъде унищожена", прогнозира депутатът. Като примери Симов посочва протестът на медицинските сестри, на майките на деца с увреждания.

В чисто партиен план за БСП през следващата година предстои избор на нов лидер. "За първи път в нашата история ще избираме пряко своя лидер. Винаги съм искал всеки социалист да има правото на думата. Убеден съм, че ще има демократично състезание, за да може БСП да доразвие и да запази най-важното от последните 3 години – яростен анти ГЕРБ курс и никаква колаборация", каза Симов.

Той същевременно признава, че партията е допуснала "някои пробиви в този курс", особено при окончателното гласуване на Сотир Цацаров като председател на Антикорупционната комисия. Според депутата тези пробиви не са успели да разединят левицата, но не са им подействали добре по никакъв начин. "Имаше известно време хората в групата се гледаха доста подозрително. Но това не е разединение или групата се е разпаднала. Онова, което ни обединява е все още много повече от това, което ни разделя", обобщава философски Александър Симов.

За ДПС отминаващата година е много добра, но можеше да бъде и още по-добра предвид факта в какви условия се проведоха изборите, показва равносметката на депутата Джейхан Ибрямов.

През 2020 трябва да върнем нормалността в тази държава и правенето на политика. В момента демокрацията е задушавана – както в парламентарния, така и в обществено-политическия живот.

Сред другите приоритетни сектори за партията са енергетиката, образованието, социалната сфера и здравеопазването.

"Хората трябва да почувстват жизнения стандарт и правените реформи. Затова е необходим нов социален модел и ускорено догонващо развитие на страната. Това са нещата, за които ще настояваме", каза пред БГНЕС депутатът от ДПС.

Според колегата на Ибрямов – Рамадан Аталай ДПС ще настоява още да се приключи с модернизацията на газопреносната мрежа. "През 2020 г. ще изискаме от правителството по какъв начин ще осигури проекти за заместващите мощности на въглищните централи. Рано или късно през 2025 година ЕС ще ни ги закрие. По най-бързия начин трябва да минаваме към газифициране на въглищните централи", апелира той. 

Водещи

Най-четени