БЛС: НЗОК има нужда от увеличение на бюджета с 500 млн. лева 22.10 | 17:30

Това заяви д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз (БЛС)

От iNews.bg

Националната здравноосигурителна каса се нуждае от увеличение на бюджета с 500 милиона лева за следващата година, за да бъде спасена здравната система в условията на пандемия.

Това заяви д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Нито един лев повече от предвидения бюджет на НЗОК за настоящата година не е достигнал до лекарите в страната, подчерта д-р Иван Маджаров:

"126 милиона, обещани юли месец, не са внесени в бюджета на касата, които практически трябваше да подсигурят уж повишението на заплатите, подписани с онзи анекс".

Само 340 милиона лева увеличение на бюджета на касата за следващата година, според проектобюджета, на практика не гарантира увеличение на възнагражденията на лекарите.

С увеличението на минималната работна заплата от 1 януари следващата година по-ниско квалифицирани специалисти ще се изравнят по заплащане със специалистите по здравни грижи, каза още д-р Маджаров.

Пред журналисти по-късно той коментира, че бюджетът на НЗОК отново не е разчетен на база потребности, а на база предполагаеми възможности:

"Категорично заявявам, че през следващата година с този бюджет няма да се подсигурят нито потребностите от български лекари и сестри, нито потребностите на българските пациенти от достатъчно профилактични прегледи, от достатъчно лекарства и от достатъчно специализирана помощ с контролни прегледи".

Може да се окаже, че следващата година е началото на края на българското здравеопазване, предупреди още д-р Иван Маджаров.

Водещи

Най-четени